de Răzvan Moceanu

Joi, 19 ianuarie, se împlinesc 80 de ani de la naşterea regretatei cântăreţe, compozitoare şi textiere americane Janis Joplin, una dintre cele mai autentice voci ale scenei blues rock, considerată unul dintre cele trei superstaruri ale generației flower power, alături de Jimi Hendrix și Jim Morrison.

* * * * *

(Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP)

Janis Lyn Joplin s-a născut la 19 ianuarie 1943, la Port Arthur, Texas, părinţii săi fiind Seth Ward Joplin (1910 – 1987), inginer la o veche rafinărie de petrol, şi Dorothy Bonita East Joplin (1913 – 1998), care lucra la o școală din oraş.

În adolescenţă, Janis Joplin a cântat cu diferite formaţii folk şi blues, în cluburi, s-a înscris la mai multe instituţii de învăţământ, dar nu a terminat niciuna.

La vârsta de 16 ani a început să-şi manifeste dragostea pentru muzică, frecventând barurile din Louisiana, unde asculta blues şi jazz. În perioada în care studia Artele Frumoase la Universitatea din Texas, a început să cânte în baruri, alături de Waller Creek Boys.

În anul 1963, a renunţat la facultate pentru a-şi căuta norocul în San Francisco, unde va începe să cânte cu diverşi artişti, printre care Jorma Kaukonen, chitarist ce s-a făcut cunoscut ulterior în trupa Jefferson Airplane. Joplin iubea libertatea creativă de pe scena muzicală din San Francisco.

După o scurtă perioadă în care s-a retras în Texas, în anul 1966 s-a întors în California şi a cântat în trupa Big Brother and the Holding Company, cu care, în 1967, a înregistrat primul album.

A cântat alături de grupuri ca: The Grateful Dead, Jefferson Airplane, Quicksilver Messenger Service şi The Charlatans, în faimoasele Săli de dans Avalon Ballroom, Fillmore East şi Fillmore West, sau la festivalurile în aer liber de la Golden Gate Park şi Haight-Ashbury.

În 1967, a participat împreună cu formaţia sa la Festivalul de la Monterey, alături de mari artişti ca Jimi Hendrix, The Mamas and The Papas, Jefferson Airplane, Otis Redding şi The Who. Au cântat Combination Of The Two, iar Janis a uimit audienţa cu o versiune a blues-ului lui Big Mama Thornton, Ball And Chain. Din acel moment au fost contactaţi de producătorul lui Bob Dylan, Albert Grossman.

În primăvara anului 1968, s-au mutat la New York, pentru a înregistra albumul Cheap Thrills, pe care se află hitul „Piece of My Heart”, care a ieşit pe piaţă în august 1968. Lansând-o pe Janis în top, după trei zile, producţia era deja disc de aur, iar în primele luni se vânduseră mai mult de un milion de exemplare.

Opiniile criticilor au fost remarcabile, iar presa s-a concentrat asupra ei şi mai puţin asupra grupului, spunând că ea era prea bună pentru o astfel de formaţie. Tocmai de aici au apărut tensiuni între membrii grupului, astfel că Janis dorea să-şi îndrepte stilul spre blues şi soul, ca Bessie Smith, Billie Holiday sau Aretha Franklin. Era preambulul pentru destrămarea celor de la Big Brother and the Holding Company.

La începutul anului 1969, un nou grup era format – Kozmic Blues Band, fiind lansat albumul „I Got Dem Ol Kozmic Blues Again Mama!”, care avea un sunet diferit de tot ceea ce erau obişnuiţi ascultătorii să audă, un amestec de rock, soul şi blues.

În aprilie 1969, Janis Joplin şi Kozmic Blues Band au realizat un turneu în Europa, trecând prin Frankfurt, Stockholm, Paris, Londra – declarat drept cel mai reuşit concert.

După acest succes, din nefericire, din cauza epuizării, Janis a început să consume alcool şi droguri. Iar dacă asta nu era suficient, artista abuza şi de aventuri sexuale din cele mai bizare. Acestea constituiau un stil de viaţă plin de vicii şi excese, în contrast puternic cu canoanele vieţii acelor ani.

La 16 august 1969, a avut o apariţie de mare succes la Festivalul de la Woodstock, unde a lansat „Ball And Chain” şi „Piece of My Heart”.

Pe 19 decembrie 1969, avea loc ultimul său concert, la Madison Square Garden din New York.

Cum problemele cu alcoolul şi drogurile deveniseră critice, în februarie 1970, a plecat la Rio de Janeiro pentru a participa la carnaval şi pentru o cură de dezintoxicare.

La întoarcerea în San Francisco, Albert Grossman i-a propus lui Janis un nou grup, Full Tilt Boogie Band, iar Janis a acceptat. În vara acelui an a participat alături de grup la Festival Express, împreună cu alţi artişti importanţi din acea perioadă, The Grateful Dead, Buddy Guy şi The Band.

În septembrie 1970, s-a mutat la Los Angeles şi a înregistrat „Pearl”.

La 4 octombrie 1970, după o zi reuşită de înregistrări, a participat la sărbătorirea acestui eveniment, alături de colegi.

După încheierea sărbătoririi, doar câteva ore mai târziu, Janis Joplin a fost găsită fără suflare, în camera sa de la Hotelul Landmark Motor. Cauza oficială a decesului a fost consumul excesiv de heroină, combinat cu efectele alcoolului. Avea doar 27 de ani.

Moartea tinerei cântărețe Janis Joplin a cutremurat lumea muzicii și a provocat o mare durere în sufletele fanilor, mai ales că în urmă cu 16 zile, o altă stea a generației flower power, Jimi Hendrix, se stinsese din viață la aceeași vârstă, 27 de ani și în aceleași împrejurări.

Trupul neînsufleţit al lui Janis Joplin a fost incinerat la Westwood, California, iar cenuşa i-a fost împrăştiată în Oceanul Pacific, pe plaja de la Stinson.

La doar o lună şi jumătate după dispariţia ei prematură, a fost lansat albumul „Pearl”, care avea să se menţină pe locul întâi în topurile muzicale, timp de 14 săptămâni.

Din discografia artistei amintim: „Big Brother and the Holding Company” (1967), „Big Brother and the Holding Company – Cheap Thrills” (1968), „I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama” (1969), „Pearl” (1971), „Janis in Concert” (1972), „Greatest Hits” (1973), „Janis” (1975), „Farewell Song” (1982), „Live at Winterland ’68” (1998), „Box of Pearls” (1999), „Pearl (Legacy Edition)” (2005), „The Woodstock Experience” (2009), „Move Over 7” Vinyl Box Set (2011), „The Classic LP Collection Box Set” (2012), „The Pearl Sessions” (2012), „Live At the Carousel Ballroom 1968” (2012), „Little Girl Blue” (Soundtrack) (2016), „Little Girl Blue” (Film) (2016).

În 1992, apare prima biografie reprezentativă a sa, “Love Janis”, autoarea fiind chiar sora cântăreţei, Laura Joplin.

În anul 1995, Janis Joplin a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame, iar în anul 2003, „Cheap Thrills” se afla pe locul 338 între primele 500 cele mai bune albume ale tuturor timpurilor.

În anul 2004, revista Rolling Stone a plasat-o pe locul 46 între cei mai buni 100 de artişti ai tuturor timpurilor, în 2005 a primit postum Grammy Lifetime Achievement Award, iar în 2008, a ocupat locul 28 între cei mai buni 100 de cântăreţi ai tuturor timpurilor.

În decembrie 2015, automobilul Porsche al lui Janis Joplin – cu un design psihedelic – a fost vândut pentru suma de 1,76 milioane de dolari, frații artistei, Michael și Laura, hotărând ca această sumă să sprijine programele sociale dezvoltate în memoria vedetei rock.

Janis Joplin a fost „copilul-rebel”, parte a unei generații care a clătinat din temelii sistemul de modele și norme occidentale din anii ’60, a trăit în anii luptei pentru drepturi civile, ai luptei pentru noi valori democratice, ai revoltei împotriva unui sistem politic mult prea rigid…