2023. január 12

Szakszervezeti tiltakozások a Victoria téren

Ez az első szakszervezeti megmozdulás ebben az évben. Az Erdészeti Szakszervezetek Szövetsége csütörtökön a Victoria téren tüntet, amiatt, hogy a kormány engedélyezni szándékszik a köztulajdonban lévő erdők értékesítését. A szakszervezet becslése szerint körülbelül 5 000 ember vesz részt a tiltakozáson. A tiltakozók azt akarják, hogy a kormány mondjon le vállalatirányításról szóló 2011-es rendelet módosításáról, amely az erdőgazdálkodók szerint hárommillió hektár állami erdőt adna át az érdekcsoportoknak. A kormány épülete előtt szerveznek tiltakozást a vasúti szakszervezeti tagok is, elégedetlenségüknek adva hangot amiatt, hogy a Munkaügyi Minisztérium javaslatása a hatóságok ismételten elhalasztották a vasúti személyzet jogállásáról szóló törvény hatályba helyezését, ami jobb jövedelmet és munkakörülményt jelentett volna számukra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.12)

Ben Toma aktívan részt fog venni az Egyesült Államokba utazni óhajtó románok vízumkötelezettségének megszüntetésében

„Nem helyes, hogy az Európai Unió állampolgárainak többsége vízum nélkül utazhat az Amerikai Egyesült Államokba, míg a románok nem”, nyilatkozta Ben Toma, Arizona állam képviselőházának elnöke, a jelenleg az amerikai politika legmagasabb pozíciójában lévő román. A román közszolgálati rádiónak adott interjúban Ben Toma leszögezte, hogy aktívan részt  fog venni az Egyesült Államokba utazni óhajtó románok vízumkötelezettségének megszüntetéséért tett erőfeszitésekben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.12)

Lemondott az Állandó Választási Hatóság vezetője, Constantin Florin Mitulețu-Buică

Constantin Florin Mitulețu-Buică szerdán nyújtotta be lemondását az Országgyűlésnek az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vádja nyomán, miszerint sógornőjét törvénytelenül alkalmazta tanácsadónak az intézmény alelnöki hivatalába. Az ANI értesítette a Legfőbb Ügyészséget is ebben az ügyben, amely nem az első eset, hiszen Constantin Mitulețu-Buicăt 2021 novemberében három hivatali visszaélés bűntette miatt állitották bíróság elé. Azzal vádolják, hogy nyomást gyakorolt az Állandó Választási Hatóság (AEP) két igazgatójára, hogy távozzon az intézményből, állítólag több posztot zárolt az AEP-n belül, és nem hirdetett meg pályázatokat ezek betöltésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.12)

Tobias Billström svéd külügyminiszter megerősitette Svédország támogatását Románia schengeni csatlakozásáért

Tobias Billström svéd külügyminiszter, akinek országa 2023 első felében az EU Tanácsának elnökségét tölt be, szerdán megerősitette Svédország támogatását Románia schengeni csatlakozásáért a Bogdan Aurescu román hivatali kollégájával folytatott telefonbeszélgetésben. A külügyminiztérium közleménye szerint Tobias Billström aláhúzta, hogy a svéd elnökségnek eltökélt szándáka aktivan részt venni és mindent megtenni e cél eléréssért, konkrét megoldások felkutatásával és az érintett felekkel folytatandó konstruktiv dialógus megvalósitása révén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.12)

Rozália Gănciulescu