MAGYAR HÍRLAP: Teza de doctorat a ministrului român de interne, calificată drept plagiat

În opinia Comisiei de etică a Universităţii Babeş-Bolyai, în lucrarea sa de doctorat susţinută în 2018 ministrul român de interne Lucian Bode s-a făcut vinovat de plagiat. La rândul său ministrul afirmă că a respectat toate regulile academice şi, în aprecierea sa, concluzia comisiei este subiectivă, iar felul cum a procedat este ilegal.

Comisia Universităţii verificase încă în noiembrie anul trecut lucrarea de doctorat a lui Bode, constatând deja la momentul respectiv că citatele din lucrare preluate fără ghilimele ocupă 2,95% din lucrare. Ulterior, ziarista de investigaţie Emilia Şercan a stabilit într-o analiză postată pe portalul PressOne că aproximativ 18,5% din lucrare este plagiată, în plus lucrarea mai conţine şi 6 ilustraţii în cazul cărora nu sunt menţionate sursele, respectiv 30 de citate în cazul cărora autorul nu a respectat regulile privind preluarea acestora.

Atunci Comisia a demarat din oficiu o nouă anchetă, iar concluziile acesteia s-au publicat acum. S-a constatat că suspiciunea de plagiat se justifică în majoritatea punctelor menţionate, iar greşelile de ordin etic sunt suficient de importante pentru a se constata că lucrarea de doctorat poate fi apreciată drept plagiat. Ministrul de interne a fost rugat să corecteze greşelile şi să retragă lucrarea predată în 2021.

Consiliul Naţional pentru titlurile şi diplomele universitare a fost solicitat să se implice în acest caz. Universitatea nu-l poate sancţiona pe ministrul de interne, întrucât prevederile legale actuale permit să se intervină direct doar în cazul persoanelor care fac parte din viaţa academică, profesori universitari şi studenţi.

Bode a comunicat că la începutul anului a iniţiat un proces faţă de noua procedură a universităţii clujene, deoarece consideră că aceasta nu a respectat prevederile juridice. În opinia sa, Comisia de etică l-a tras la răspundere pentru reguli care în 2018, când şi-a susţinut lucrarea, încă nu existau. Şi-a exprimat convingerea că a respectat regulile care au existat la momentul respectiv. A menţionat: „Este vorba şi despre un precedent periculos”, deoarece se doreşte aplicarea retroactivă a unor reguli care nu existau la vremea respectivă.

În opinia ministrului român de interne, Comisia de etică a Universităţii poate acţiona potrivit legii doar în cazul membrilor din viaţa academică, iar în ce-l priveşte, nu mai face parte din aceasta.

În România suspiciunea de plagiat a apărut deja în cazul mai multor politicieni. Recent, ziarista Emilia Şercan a formulat această acuzaţie şi în cazul analizării lucrării de doctorat al premierului Nicolae Ciucă, dar autorităţile nu au intervenit în acest caz.

MAGYAR HÍRLAP (Ungaria), 11 ianuarie 2023

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230111-plagiumnak-minositettek-a-roman-belugyminiszter-doktori-dolgozatat

Traducerea: Imola Stănescu/istanesc/fmatei