Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a avut o convorbire telefonică cu omologul sau ucrainean, Dmytro Kuleba. Discuţia a avut loc în continuarea convorbirii telefonice avute de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu cel al Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, pe 4 ianuarie, cand s-a convenit ca şefii diplomaţiilor de la Bucureşti şi Kiev să poarte discuţii pentru soluţionarea problemelor semnalate de partea română referitoare la Legea privind minorităţile naţionale din Ucraina. Bogdan Aurescu a reiterat aspectele procedurale şi de fond din Legea sus-menţionată care au trezit preocuparea autorităţilor române şi a reprezentanţilor comunităţii româneşti şi care au fost prezentate detaliat şi argumentat în scrisoarea sa din decembrie 2022 către ministrul Dmytro Kuleba. Aurescu şi Kuleba au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuţii la nivel de experţi şi o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniştri de externe.

Ministrul Aurescu a reiterat susţinerea fermă a României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a făcut referire la sprijinul solid şi cuprinzător al Bucurestiului pentru Ucraina şi poporul ucrainean, victime ale războiului de agresiune declanşat de Rusia.

2) Guvernul de la Bucureşti a aprobat un memorandum privind semnarea Acordului între România şi Ucraina privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii. Faţă de prevederile Convenţiei interguvernamentale româno – ucrainene care reglementează acum domeniul, noul Acord cuprinde obligativitatea respectării normelor europene, transpuse în legislaţia naţională, privind recunoaşterea calificărilor profesionale, modificările legislative întreprinse la nivelul sistemului naţional de învăţământ din cele două state. De asemenea, noul Acord prevede recunoaşterea Atestatului cu o  durată de 10 ani eliberat de instituţiile de învăţământ secundar din Ucraina cu Diploma de Bacalaureat din România, dacă acel atestat este însoţit de o diplomă de studii superioare recunoscută în România, precum şi introducerea unei dispoziţii privind recunoaşterea diplomelor de studii superioare în Teologie, eliberate de instituţiile de învăţământ superior religios din Ucraina, care nu sunt incluse în sistemul formal de educaţie.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.