A murit marea actriță italiană Gina Lollobrigida

Gina Lollobrigida, mare protagonistă a cinematografiei italiene, a murit la vârsta de 95 de ani. Lollobrigida s-a născut la Subiaco, în provincia Roma, pe 4 iulie 1927.
În cariera sa a câștigat, printre altele, șapte David di Donatello: celebritatea sa este legată de noul cinema italian al neorealismului. A lucrat cu Pietro Germi („La città si difende”) și cu Carlo Lizzani („Achtung banditi”) exact la mijlocul secolului trecut, în roluri de pasiune populară viguroasă, în care își rafinează actoria autodidactă, imprimându-i personalitatea sa. Totuși, primul succes personal este în afara granițelor: francezul „Fanfan la Tulipe” cu Gerard Philipe, în 1952. A jucat pentru Rene Clair, Alessandro Blasetti, Mario Monicelli și Steno, Mario Soldati și, în cele din urmă, a devenit divă în Italia cu „Pane, amore e fantasia”, de Luigi Comencini (1953), fiind pentru întotdeauna asociată cu Vittorio De Sica.
În ultimii ani s-a dedicat artei și fotografiei, cu multe expoziții, nu a încetat niciodată să facă proiecte, cea mai recentă fiind o carte de desene. Ultimii săi ani au fost marcați și de evenimente juridice. Din 2021, diva avea un administrator de sprijin desemnat de Tribunalul din Roma pentru protejarea averii sale, așa cum a cerut în acțiunea judiciară fiul ei, Andrea Milko Skofic. În centrul activității de anchetă a procurorilor din Roma se află fostul manager al actriței, Andrea Piazzolla, inculpat sub acuzația de eludare. Împreună cu el, pe banca acuzaților a ajuns și Antonio Salvi, bărbatul care ar fi fost intermediar la o casă de licitații pentru vânzarea a aproximativ 350 de bunuri deținute de Lollobrigida./oavram/asalar

(www.ansa.it – 16 ianuarie)