Muzeul Național al Literaturii Române continuă până miercuri activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale

„Radiojurnal” – Realizator: Mira Gomboş – Muzeul Național al Literaturii Române continuă până miercuri activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale, marcate pe 15 ianuarie. Vizitatorii au acces la cărți vechi și pot afla și unele explicații despre conservarea și restaurarea obiectelor aflate în colecții. Un reportaj de corespondentul RRA Alex Avram.
Reporter: Muzeul Național al Literaturii Române și-a deschis pentru publicul larg porțile ambelor sedii, atât ale celui de bază, de pe strada Nicolae Kretzulescu, cât și ale celui administrativ, de pe Calea Griviței, cu prilejul Zilelor Culturii Naționale. Am aflat cum sunt păstrate cărți vechi de peste 300 de ani de la Ileana Muică, responsabila depozitului de cărți vechi.
Ileana Muică: Este din 1643. O anumită temperatură și umiditate, care nu trebuie să fie nici prea mare, nici prea mică, pentru că, dacă umiditatea este prea mică, atunci hârtia devine casantă; dacă e prea mare, favorizează dezvoltarea mucegaiurilor. La fel, lumina nu trebuie să fie prea puternică, pentru că deteriorează hârtia. Acum stăm cu luminile aprinse pentru vizitatori, dar, în rest, lumina este stinsă; geamurile au protecție anti-UV, ca să nu dăuneze obiectelor.
Reporter: Tot în cadrul Zilelor Culturii Naționale, Muzeul Național al Literaturii Române propune în continuare o serie de evenimente, precum dezbateri, proiecții de film, concerte sau vizite la casele memoriale ale unor importanți scriitori până pe data de 18 ianuarie, iar accesul vizitatorilor este gratuit la toate aceste evenimente./abranescu/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 ianuarie)