2023. január 17.

Sok román állampolgár, aki az EU-ba utazik, nem tud az európai egészségügyi kártyáról

Csak valamivel több mint 8000 aradi lakos szerezte meg tavaly az európai egészségügyi kártyát. Számuk nagyon alacsony ahhoz képest, hogy a kártya ingyenes, két évig érvényes, és biztosítási támogatásként szolgál az Európai Unió országaiba utazók számára. A román turisták között vannak olyanok is, akik azt mondják, velük nem történhet semmi, és ilyen körülmények között nem kötnek magán egészségbiztosítást az utazás időszakára. Megjegyzendő, hogyaz európai egészségügyi kártya nem kötelező a határátlépéshez, elegendő a más típusú egészségbiztosítás felmutatása is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.17)

A „Meleg étel az iskolákban” program országszerte mindössze 450 iskolában működik

A „Meleg étel az iskolákban” program országos viszonylatban mindössze 450 iskolában működik, kormányzati szintű forráshiány miatt. Mehedinţi megyében, például, amely sok szociális problémával szembesül, mindössze kilenc település diákjai fogyasztanak meleg ételt. A program jelenleg csak országos szinten támogatható, de van olyan jogszabályi javaslat, mely értelmében az önkormányzatok a helyi költségvetésből finanszírozhatják a gyerekek étkezését. A tanárok és a szülők szerint a program kiterjesztése nagyon hasznos lenne, különösen vidéken, de ez a Parlament asztalán lévő jogalkotási kezdeményezés elfogadásától függ.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.17)

A Gutâi és Pietrosul Rodnei-hegységet átszelő útszakaszon enyhén akadozik a forgalom a havaseső és havazás miatt

A Gutâi és Pietrosul Rodnei-hegységet átszelő útszakaszon enyhén akadozik a forgalom a havaseső és havazás miatt, közölte a Máramaros Megyei Rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős bizottság. A máramarosi hatóságok több géppel takaritották az úttestet és csúszásgátló anyagot szórtak, így az úttest jelenleg tiszta és csak nedves.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.17)

Romániának baloldali államfőre van szüksége, véli Marcel Ciolacu szociáldemokrata vezető

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ama meggyőződésének adott hangot, hogy Romániának baloldali államfőre van szüksége. Egy hétfő esti televiziós nyilatkozatában Marcel Ciolacu ezt azzal indokolta, hogy húsz év után az országnak változásra van szüksége. „Vannak olyan baloldali emberek Romániában, akik be tudják tölteni ezt a legmagasabb állami tisztséget”, hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a PSD nem föltétlenül politikust fog indítani a 2024-es államfőválasztáson, a jelöltjük egy értelmiségi is lehet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.17)

Rozália Gănciulescu