Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) România a fost şi va rămâne spaţiu de siguranţă şi linişte pentru valurile de refugiaţi ucraineni, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, subliniind că ţara noastră şi-a asumat din prima clipă rolul de partener de încredere european şi internaţional în gestionarea acestei crize. Ciucă a participat la prezentarea Raportului privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor, al drepturilor copilului şi al altor categorii vulnerabile pe 2022, realizat de Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară şi grupuri vulnerabile, în colaborare cu partenerii instituţionali.

Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni au trecut graniţele României în ultimele 12 luni, dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României sau de la partenerii Guvernului: transport gratuit, hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, intervenţii şi servicii medicale şi sociale gratuite, acces la piaţa muncii şi în şcolile româneşti sau siguranţa oferită de statutul de protecţie temporară oferit de ţara noastră. Ne-am asumat rolul de partener de încredere european şi internaţional, care a oferit şi cele mai importante coridoare, la propriu şi la figurat, de sprijin internaţional pentru Ucraina, punând la dispoziţie infrastructura noastră naţională rutieră, feroviară, fluvială şi maritimă, a afirmat Ciucă.

El a adăugat că Guvernul român a generat o strategie clară de răspuns la criza refugiaţilor, bazată pe două faze: intervenţia de urgenţă şi răspunsuri pe termen mediu şi lung pentru integrarea refugiaţilor, care au presupus o colaborare extinsă cu toţi partenerii sociali de tip ‘all society response’. România a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a adoptat un plan naţional de măsuri de incluziune şi protecţie a refugiaţilor pe termen mediu şi lung şi a propus statelor europene un model de leadership şi coordonare la nivel politic în domeniul integrării refugiaţilor, concretizat în Platforma de la Bucureşti, care oferă spaţiul de dialog la nivel înalt pentru această situaţie umanitară fără precedent. Am învăţat multe lecţii în anul care a trecut pe fondul acestei crize fără precedent. Am văzut şi testat limitele sistemului nostru de asistenţă şi, uneori, ale capacităţii logistice sau de resurse umane. Aici s-a văzut valoarea parteneriatului extins cu agenţiile ONU, societatea civilă şi mediul privat, pentru că împreună am putut fi complementari şi am fost capabili să livrăm un răspuns coerent şi eficient, a transmis premierul. Ciucă a reiterat că România va continua să ofere sprijin Ucrainei şi refugiaţilor.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.