Oleksi Arestovici demisionează din funcţia de consilier prezidenţial, după o declaraţie controversată despre atacul de la Dnipro

Oleksi Arestovici a anunţat că demisionează din funcţia de consilier în cadrul Biroului Președintelui Ucrainei – potrivit unei scrisori de demisie care a fost publicată, marţi, pe contul său de Facebook.

RBC notează că Arestovici şi-a anunţat demisia pe fondul unei declarații controversate despre atacul de sâmbătă de la Dnipro. „Mi-am semnat scrisoarea de demisie. Vreau să dau un exemplu de comportament civilizat: demisie în urma unei greșeli principiale” – a scris Arestovici.

RBC aminteşte că, pe 14 ianuarie, în timpul unui atac aerian masiv lansat de ruşi asupra Ucrainei, una dintre rachete a lovit un bloc de locuinţe din Dnipro. Peste 40 de oameni au murit şi mai mult de 70 au fost răniţi în urma bombardamentului. În seara de după tragedie, Oleksi Arestovici, consilier în Administraţia Prezidenţială de la Kiev, a afirmat că racheta rusească ar fi fost lovită întâi de apărarea antiaeriană ucraineană, după care ar fi căzut peste blocul de apartamente din Dnipro.

Această declarație a lui Arestovici a fost preluată de mass-media de propagandă din Rusia, care a acuzat partea ucrainenă că s-ar face vinovată de tragedia respectivă. Ulterior, afirmaţiile lui Oleksi Arestovici au fost infirmate de Forțele Aeriene ale Ucrainei, care au explicat că armata ucraineană nu are arme capabile să doboare acest tip de rachete (Kh-22), iar toate declarațiile oficiale anterioare despre distrugerea unor astfel de rachete au fost false.

În replică, Arestovici a prezentat iniţial scuze, însă, ulterior, le-a „retras”, explicând că declaraţia sa s-ar fi bazat pe o presupunere și a fost înțeles greșit. Cu toate acestea, marţi dimineaţă, Oleksi Arestovici a anunțat că își dă demisia din funcția de consilier al cancelariei prezidenţiale ucrainene./sdan/gpodea

Agenția de presă RBC – 17 ianuarie