Un procent de 7,2% din PIB este alocat anul acesta investițiilor, un nivel istoric pentru România (Nicolae Ciucă)

Realizator: Mihaela Enache – Un procent de 7,2% din Produsul Intern Brut este alocat anul acesta investițiilor, un nivel istoric pentru România – după cum afirmă premierul Nicolae Ciucă. În discursul susținut astăzi, la aniversarea a 25 de ani de activitate a Consiliului Investitorilor Străini, premierul a mai spus că România este unul dintre statele din Europa de Est preferate de investitorii străini și că într-un astfel de clasament se află peste Ungaria și Cehia și aproape de Polonia. Corespondentul RRA Andrei Șerban relatează.
Reporter: Banca Mondială estimează că economia românească va continua să crească în mod constant până în 2030, ceea ce reprezintă un argument foarte important pe care investitorii străini îl pot lua în calcul atunci când își construiesc strategiile viitoare – a afirmat premierul Nicolae Ciucă. El a precizat că fluxul de investiții străine directe a fost anul trecut de peste 11 miliarde de euro, cu două miliarde peste anul 2008, care este considerat cel mai bun reper, ceea ce înseamnă că investitorii au încredere în măsurile adoptate de guvern. De aceea, și anul acesta bugetul va susține investițiile cu 7,2% din PIB, a mai spus premierul.
Nicolae Ciucă: În bugetul pentru 2023, cheltuielile pentru investiții vor ajunge la 112 miliarde de lei și vor reprezenta aproximativ 7,22% în Produsul Intern Brut, nivel istoric pentru țara noastră.
Reporter: Următorul obiectiv strategic al țării noastre, integrarea în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, va oferi noi oportunități de dezvoltare și de investiții în România, iar adoptarea reformelor asumate prin PNRR pot să fie realizate și cu colaborarea pe care o oferă investitorii străini – a mai spus Nicolae Ciucă./abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (17 ianuarie)