2023. január 18.

Megkezdődött a „lombikbébi” program keretében adományozott értékjegyek kiosztása

A Családügyi Minisztérium célja ezzel a kezdeményezéssel az volt, hogy növelje a születések számát. Eddig több mint nyolcezer pár vagy egyedülálló nő igényelte ezt a támogatást, amelynek révén fizetni tudják a mesterséges megtermékenyítéssel járó költségeket.

A feliratkozások tavaly decemberben kezdődtek. Az igényléseket nemcsak hagyományos módon, hanem online is fogadják. Eddig hatszáz iratcsomót vizsgáltak meg, amelyek közül háromszázötvenetet jóvá is hagytak. A támogatást a kormány a Családügyi Minisztérium révén biztosítja. Ennek összege 15 ezer lej, amely két értékjegy formájában jut el a kedvezményezettekhez. Az első ötezer lej értékű és a gyógyszerek beszerzését biztosítja, a második tízezer lejes voucher a kezelési költségek fedezésére szolgál. Az értékjegyeket postán küldik el, ennek azonban előfeltétele, hogy az igénylő egy szerződést kössön a szaktárcával. A támogatásban minden olyan 20 és 45 év közötti nő részt vehet, aki  valamilyen egészségügyi probléma miatt nem eshet teherbe. A minisztérium közlése szerint továbbra is elfogadnak igényléseket, a program pénzügyi fedezete egész évre biztosított. (Radio România Actualităţi)

Romániában tetőzik az influenzajárvány

A szakemberek szerint a megbetegedések száma a jövő hónapban fog csökkenni. Jelenleg a családorvosok és a kórházak sürgősségi ügyeletein óriási a nyomás. A kivizsgálásra jelentkezők között influenzás, náthás, tüdőgyulladásos és más vírusos megbetegedést – beleértve a Sars-CoV-2 fertőzést is – diagnosztizáltak. A megbetegedések száma jelentősen megnőtt az iskola újrakezdésének hetében – állítják az orvosok.

A közszolgálati rádiónak nyilatkozva a konstancai fertőzőbeteg-kórház orvosa, Ana Maria Iancu arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány tombolásának időszakában kerüljük a zsúfolt helyeket, tartsuk be az egymás közötti fizikai távolságot, viseljünk szájmaszkot, szellőztessünk gyakran és mossunk kezet. A betegség első tüneteinek megjelenése esetén a gyerekeket ne engedjük iskolába, óvodába, vagy napközibe. (RADOR Hírügynökség)

A kulturális turizmus egyedi formájával kísérletezik a sepsiszentgyörgyi “Andrei Mureşanu” színház

A kezdeményezés már 2019-ben elindult, de most felújították. Az intézmény felajánlja a fővárosi közönségnek, hogy egy kirándulás keretében tekintse meg előadásukat. Január 21-én, szombaton a bukaresti nemzeti színház elől indul egy autóbusz Sepsiszentgyörgyre. A közönség teljes turisztikai programban vehet részt. Ez tartalmazza a helyi hagyományos ételek kóstolását, beleértve a nevezetes kürtős kalácsot is. 17.00 órai kezdettel kerül sor a színházban a Bobi Pricop rendezésében színpadra állított “Blasted” című darab megtekintésére. A kirándulás teljes ára 150 lej. Az érdeklődőknek előzetesen kell helyet foglalniuk. (Radio România Actualităţi)

Nicolae Ciucă: A költségvetésben a beruházásokra előirányzott 7,2 százaléka a belső nemzeti összterméknek történelmi rekordnak számít

A miniszterelnök ezt tegnap, a Külföldi Beruházók Tanácsa megalakulásának 25-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen mondta. Hozzátette, hogy ezzel az eredménnyel hazánk a kelet-európai térségben a befektetők kedvelt célpontjává vált, megelőzve Magyarországot és Csehországot, megközelítve Lengyelországot.

A Világbank becslése szerint Románia gazdasági növekedése 2030-ig töretlen lesz, ami fontos érv a külföldi beruházók számára akkor, amikor a jövőbeni stratégiájuk kialakításán dolgoznak – tette hozzá a kormányfő. Tavaly a közvetlen külföldi beruházások volumene 11 milliárd euró volt, ami két milliárddal magasabb a referencia-évnek tekintett 2008-nál. Ezzel indokolható, hogy idén a költségvetés a belső nemzeti össztermék 7,2 százalékával támogatja a beruházásokat – hangsúlyozta Nicolae Ciucă. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin