Celebrele gondole ale Veneției, noile victime ale încălzirii globale

Veneția este o localitate deosebit de afectată de încălzirea globală și de creșterea nivelului mării. Din cauza acestui fenomen, unii gondolieri din orașul dogilor nu ezită să desființeze coada bărcii lor, partea cea mai înaltă, pentru a putea trece pe sub poduri, relatează „Il Venerdì”, revista cotidianului italian „La Repubblica”.
Presa italiană vorbește despre „gondole mutilate” care ar fi acum majoritare în orașul îndrăgostiților. Pe canalele Veneției, cozile gondolelor, numite „riccio” („arici”), devin așadar din ce în ce mai rare chiar dacă sunt considerate un simbol.
„Veneția este din ce în ce mai frecvent lovită de fenomenul mareelor ​​înalte, care sunt cauzate în principal de creșterea nivelului mării. În aceste condiții, în unele zile devine dificil să treci pe sub poduri”, explică „Il Venerdì”.
Dar decizia de a mutila gondolele nu este pe placul puriștilor. Într-adevăr, Rudi Vignotto, câștigător al mai multor regate și gondolier istoric, a insistat că prezența acelui „riccio” este obligatorie pentru a naviga pe Marele Canal. De asemenea, se spune că un producător de gondole a dezvoltat un sistem de coadă detașabil în funcție de maree, dar este evident că acesta nu a fost adoptat de cei mai mulţi dintre gondolieri. (www.20minutes.fr – 17 ianuarie)/rcostea