KRONEN ZEITUNG: România exercită presiuni în privinţa aderării la spaţiul Schengen

KRONEN ZEITUNG (Austria), 17 ianuarie 2023 – În urma veto-ului Austriei privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen preşedintele României Klaus Iohannis a continuat marţi presiunile. În cadrul întâlnirii sale anuale cu ambasadorii străini acreditaţi în România, preşedintele a evidenţiat că „aderarea binemeritată la Schengen” a ţării sale se bucură şi în continuare de prioritate absolută.

România va întreprinde totul pentru a putea adera în anul în curs la spaţiul Schengen fără control la frontiere, mai ales că ţara e o parte a soluţionării problemelor actuale de securitate, a precizat în continuare şeful statului.

În acest context, Iohannis a mulţumit mult tuturor statelor care au susţinut până acum România în această întreprindere – şi ţara se bazează şi în continuare pe sprijinul acestora. În decembrie Austria a făcut uz de veto şi s-a declarat împotriva extinderii spaţiului Schengen.

Referitor la războiul de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei vecine, preşedintele român a precizat că ţara sa va acţiona la fel ca şi până acum „total şi multidimensional” şi va susţine cu toată puterea atât Ucraina cât şi Republica Moldova atât timp cât va fi necesar.

Acest lucru este valabil şi în privinţa năzuinţei celor două state vecine de a se apropia de UE şi/sau de structurile de securitate euro-atlantice, ceea ce s-a garantat deja autorităţilor de la Kiev şi de la Chişinău.

În continuare Iohannis a evidenţiat că în cazul anului 2023 nu trebuie să ne aşteptăm la „un an uşor”, ceea ce va face din nou, fără îndoială, să ne pună la încercare „întreaga noastră capacitate de reacţie faţă de provocări şi, înainte de toate, capacitatea noastră de a rămâne solidari şi uniţi”. De asemenea, Iohannis şi-a exprimat speranţa că anul 2023 va contribui în mod esenţial „la o Uniune Europeană mai puternică şi mai rezilientă”, care va emana stabilitate şi care va fi aptă de a face faţă provocărilor viitorului. (krone.at)

https://www.krone.at/2906184

Traducerea: Imola Stănescu