2023. január 19

Január végéig elindul az Új Otthon kormányzati program idei kiadása

Január végéig elindul az államilag garantált hitellel lakásvásárlást elősegítő Új Otthon kormányzati program idei kiadása.Igy, 12 ezer pályázó részesülhet e támogatásban és a hatóságok remélik, hogy a magas lakásárak nem jelentenek majd akadályt. Az Országos Hitelgarancia Alap elnöke, Dumitru Nancu a román közszolgálati rádió konstancai területi stúdiójának elmagyarázta melyek a hitelfelvétel feltételei: „Ez az egyetlen program, mely révén egy lakás vásárolható, 120 000 euróig terjedő értékben, 5%-os áfacsökkentéssel. A program ugyanúgy működik, mint tavaly, 1,5 milliárd lejes garanciaplafon mellett. Két hitelkategóriánk van: az egyikben 70 000 euróig, mig a másikban 120 000 euróig terjedő hitel igényelhető, mindkettőt az Országos Garanciaalap szavatolja. A 70 000 euróig terjedő összegre 5%-os, mig efellett 15%-os elkőleget kell fizetni”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG  01.19)

Márciustól érezhetőbb lesz az infláció csökkenése, véli a pénzügyminiszter

Márciustól érezhetőbb lesz az infláció csökkenése, nyilatkozta Adrian Câciu pénzügyminiszter, megjegyezve: a kormány arra törekszik, hogy az év vgéig egyszámjegyűre szorítsa le az inflációt. Romániának növelnie kell üzemanyag- és élelmiszertermelését, hogy jelentősen csökkentse importfüggőségét, mondta a pénzügyminiszter a parlamentben arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen intézkedéseket fogad el a kormány az infláció csökkentésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)
A hazai gazdálkodóknak az éghajlatváltozáshoz kell igazitaniuk terméseiket

A Román Gazdák Klubjának elnöke, Nicolae Apopi a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a csapadékhiány és a nagy hőmérsékleti különbségek súlyosan érintik a búza- és kukoricatermést. Ilyen körülmények között a gazdáknak változtatniuk kell a növénytermesztésben és meg kell próbálniuk, például, babot termeszteni, ami sok évvel ezelőtt hagyomány volt Romániában.”Modern technológiát is alkalmazhatunk, annál inkább, ha a román állam is támogat minket, amint ezt a mezőgazdasági miniszter  is megigérte”, fűzte hozzá Nicolae Apopi. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

Elfogadták a 2023-2030-as időszakra érvényes Környezetvédelmi és Éghajlatváltozási Oktatás Nemzeti Stratégiáját

A kormány jóváhagyta a környezetvédelemmel és az éghajlatváltozással kapcsolatos oktatásra vonatkozó nemzeti stratégiát. Romániában első ízben fogadtak el ilyen jellegű dokumentumot, amely konkrét lépéseket fogalmaz meg a fenntartható fejlődésre vonatkozóan és a környezet iránti tudatosság növelése érdekében a gyermekek és fiatalok körében. A diákok és tanárok minden támogatást  megkapnak ahhoz, hogy megértsék egyrészt az éghajlati és környezeti válságok súlyosságát, másrészt pedig, hogy tisztában legyenek e válságok okaival és hatásaival. A végrehajtó testület által elfogadott stratégia célkitűzése illeszkedik Klaus Iohannis román elnök „Művelt Románia” című projektjének alapelveihez, melynek célja a környezet iránti tisztelet ápolása. Dan Cărbunaru kormányszóvivő megjegyezte: A projekt egyik célkitűzése, hogy az oktatási rendszer a társadalom és a környezet iránt felelős polgárokat neveljen. A stratégia alapját az Elnöki Hivatal „A klímaváltozás oktatása és a környezeti nevelés a fenntartható iskolákban” című jelentés képezi, amelyet a tavaly február 11-i nyilvános konzultáció is megerősitett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

Rozália Gănciulescu – RADOR