MAGYAR HÍRLAP: România îl retrimite la post pe ambasadorul său rechemat în decembrie de la Viena

Joi, preşedintele României, Klaus Iohannis, a discutat cu preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, apoi Bucureştiul a decis în semn de „deschidere pentru identificarea unei soluţii” să-l retrimită la Viena pe ambasadorul român ce fusese convocat în decembrie anul trecut – a informat Administraţia Prezidenţială din România.

Klaus Iohannis a explicat omologului său austriac că veto-ul Austriei, prin care a împiedicat în decembrie trecut aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, a fost primit cu dezamăgire de către cetăţenii români, însă totodată i-a mulţumit lui Alexander Van der Bellen că – opunându-se punctului de vedere al guvernului austriac – urgentează cooptarea României în zona lipsită de controale la frontiere.

Preşedintele român şi-a exprimat speranţa că şi guvernul de la Viena se va situa cât mai repede posibil pe o poziţie constructivă în această chestiune şi va permite prin cooperarea sa ca în cursul acestui an să se înfăptuiască obiectivul privind aderarea la Schengen a ţării.

În opinia lui Iohannis, Bucureştiul – răspunzând îngrijorărilor manifestate de partea austriacă – este şi în continuare dispus pentru cooperarea bilaterală, respectiv la nivel european, în interesul reducerii migraţiei ilegale care se foloseşte de ruta balcanică.

La 9 decembrie anul trecut Ministerul român de Externe a anunţat că România şi-a convocat pentru consultări ambasadorul de la Viena, ca răspuns la faptul că din cauza veto-ului Austriei reuniunea JAI din 8 decembrie a respins aderarea României la Spaţiul Schengen lipsit de controale la frontiere. După rechemarea ambasadorului Emil Hurezeanu, Ambasada de la Viena a fost condusă de un membru interimar.

(MH/MTI)

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230119-romania-visszakuldi-posztjara-decemberben-hazarendelt-becsi-nagykovetet

Traducerea: Imola Stănescu

MAGYAR HÍRLAP (Ungaria) – 19 ianuarie