Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Un ajutor umanitar de urgenţă în valoare de peste 412.000 de lei (circa 82.400 de euro), constând în produse alimentare, va fi acordat Ucrainei. Hotărârea aprobată de Guvernul României vizează scoaterea din rezervele de stat şi acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, pentru asigurarea protecţiei populaţiei, în contextul conflictului din ţara vecină. Ajutorul constă în produse alimentare (conserve de carne porc, conserve de legume, conserve din carne cu legume).

Vă asigur că Guvernul de la Bucureşti continuă să acorde sprijin cetăţenilor şi autorităţilor din Ucraina în acest război ilegal, neprovocat şi ilegitim, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

2) Ministrul român al Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, l-a primit pe ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, discuţiile axându-se pe aspecte de actualitate privind situaţia de securitate, dar şi pe sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina. În context, ministrul Apărării a reiterat poziţia fermă a României în ceea ce priveşte importanţa continuării sprijinului internaţional acordat Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie.

Ministrul Tîlvăr a condamnat acţiunile nediscriminatorii de lovire a infrastructurii civile de către forţele ruse, menţionând tragicul eveniment din oraşul Dnipro, din 15 ianuarie 2023, soldat cu un număr mare de victime din rândul populaţiei civile. Totodată, oficialul român a reiterat importanţa menţinerii dialogului constant între ministerele Apărării din România şi Ucraina, exprimând deschiderea părţii române pentru continuarea discuţiilor în ceea ce priveşte problematica complexă de securitate şi apărare din regiunea Mării  Negre.

3) 1.363 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii. Cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidenţele Agenţiei au fost în judeţele: București (247), Arad, vest (106), Suceava, nord (93), Bihor, nord-vest (88), Timiş, vest (76), Galați, est (71).

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.