Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Cursuri de limba română pentru cetăţenii ucraineni refugiaţi din cauza războiului şi 3 cursuri profesionale pentru şomeri sau alte persoane interesate să se recalifice au debutat în luna ianuarie, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOF) Maramureş, nordul României.

Anul acesta a debutat cu două cursuri de comunicare în limba română pentru cetăţenii ucraineni, refugiaţi de război, care au ales să rămână în Maramureş, fie şi temporar. În paralel, derulăm 3 cursuri de formare profesională în meseriile de electrician, electronist auto şi bucătar, profesii cu o mare cerere pe piaţa muncii locale, a adăugat sursa citată.

2) Teatrul ‘Andrei Mureşanu’ din Sfântu Gheorghe (centrul României) va prezenta, în februarie, 7 spectacole, printre care şi producţia ‘Sindromul supravieţuitorului’, prin care va marca un an de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Cum februarie este o lună a iubirii, spectatorii vor avea parte de mici surprize în zilele de 14 şi 24 februarie, de Valentine’s Day şi de sărbătoarea similară autohtonă Dragobete. Pe de altă parte, oricât de greu pare de crezut, luna viitoare se împlineşte un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, motiv pentru care Teatrul va puncta în programul său acest nedorit moment, menţionează conducerea instituţiei.

Având în vedere faptul că în februarie se împlineşte un an de la momentul în care Rusia a luat decizia de a invada Ucraina, Teatrul ‘Andrei Mureşanu’ reprogramează spectacolul-lectură, cu Elena Popa şi Fatma Mohamed, realizat pe baza a două texte scrise de doi autori ucraineni, respectiv Andrii Bondnarenko şi Oksana Savcenko, în regia lui Radu Nica.

Spectacolul-lectură ‘Sindromul supravieţuitorului’ a fost jucat şi anul trecut în cadrul campaniei ‘Artişti români pentru artişti ucraineni’ iniţiată de UNITER (Uniunea Teatrală din România).

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.