Sanremo 2023, când începe și ce trebuie să știm despre Festival: nume mari, invitați și curiozități

Sanremo este Sanremo. Chiar și cei care îl urăsc, practic îl urmăresc. Şi timp de o săptămână nu se vorbeşte despre nimic altceva (sau aproape). La fel va fi și anul acesta, când în perioada 7-11 februarie se va desfăşura cea de-a 73-a ediție, iar timp de cinci seri, teatrul Ariston va deveni scena celui mai popular concurs de canto din Italia. Un spectacol alcătuit din muzică, dar și din invitați faimoşi, scenete și monologuri.

Prezentatorii
Alături de directorul artistic şi amfitrionul festivalului, care nu a greșit niciodată în alegerea co-gazdelor, anul acesta se va afla şi Gianni Morandi (care anul trecut a ajuns pe pe locul al treilea). Cei doi nu vor fi însă singuri, deoarece în fiecare seară vor avea alături o prezenţă femimină, cea mai așteptată dintre toate fiind cu siguranță Chiara Ferragni, antreprenor, influencer, soție și mamă, care în prima seară şi la marea finală din 11 februarie, va fermeca publicul din teatru şi pe cel de-acasă cu outfit-urile sale semnate Dior și Schiaparelli. În a doua seară, pe scena de la Ariston, alături de Amadeus şi Morandi se va afla Francesca Fagnani, jurnalistă și prezentatoare a programului Raidue Belve, în timp ce joi și vineri va fi rândul voleibalistei italiane Paola Egonu și al actriței Chiara Francini.

Invitaţii
După trei ani de absență, revin vedetele internaționale. Marți, formaţia Black Eyed Peas, câștigătoare a șase premii Grammy, se va ocupa de încălzirea atmosferei. Treizeci și cinci de milioane de albume vândute și 120 de milioane de single-uri, un grup care – aşa cum a subliniat Amadeus – este cu adevărat „un nume important”. Vorbind despre mari reveniri, pe 9 februarie îi vom revedea pe Måneskin (care la Festival se simt deja ca la ei acasă). După ce au deschis ediției de anul trecut, Damiano și colegii săi au fost invitați din nou de Amadeus, pentru că atunci „când sunt ei, Sanremo are ceva în plus”. Conform tradiţiei, în deschidere vor cânta câștigătorii de anul trecut, și anume Mahmood și Blanco, care vor interpreta Chills, una dintre cele mai bine vândute și mai ascultate melodii ale anului. Trebuie precizat că Sanremo 2023, este mai mult ca oricând un festival al vechilor prieteni care se bucură să facă muzică împreună. Iar primii care se vor reuni pe scenă, pe 7 februarie vor fi I Pooh în formula lor iniţială, deci şi cu Riccardo Fogli, pentru un spectacol care, aşa cum au explicat Roby Facchinetti, Dodi Battaglia și Red Canzian, va rememora hiturile trupei dar care, în acelaşi timp va fi şi „un omagiu adus lui Stefano” D’Orazio, care a încetat din viață în noiembrie 2020. Pe 8 vom asista la ceea ce Amadeus a numit ”un mare eveniment, cum nu s-a mai întâmplat până acum”. Pe scena de la Ariston vor apărea doi invitaţi speciali: Al Bano și Massimo Ranieri, care vor fi protagoniștii unui moment muzical în trei cu Gianni Morandi.
Salmo, Fedez, Takagi & Ketra și Guè vor cânta în schimb pe nava de croazieră Costa Concordia, ancorată în largul coastei Sanremo, în timp ce în Piazza Colombo, o altă scenă colaterală creată de Amadeus, vor performa Piero Pelù, La Rappresentante di Lista, Annalisa, Achille Lauro și un cuplu fără precedent format din Nek și Francesco Renga.

În competiție se află 28 de cântăreți, dintre care șase – Sethu, Will, Olly, Shari, Colla Zio, gIANMARIA – provin din secţiunea Sanremo Giovani, nume importante care revin, precum Giorgia, Mengoni, Ultimo, dar și multe tinere talente, precum Mara Sattei, Ariete, Mr. Rain și Rosa Chemical. Câte puţin din tot, o caracteristică Festivalurilor semnate Amadeus, astfel încât între vechile glorii și noii recruți îi putem asculta pe: Articolul 31, Elodie, Colapesce și Dimartino, Modà, Leo Gassman, I cugini di campagna, Anna Oxa, Lazza, Tananai, Paola și Chiara, LDA, Madame, Gianluca Grignani, Coma Cose și Levante.

Scenografia
Scenografia este semnată de Gaetano Castelli, împreună cu fiica sa Maria Chiara. Pentru artist, acesta este cel de-al douăzeci şi unulea proiect creat pentru Festival. Pentru a face loc unei scene din ce în ce mai mare, a fost redus numărul locurilor din sală. Elementul fundamental rămâne scara, dintotdeauna „coșmarul” cântăreților și invitaților, care anul acesta va fi pusă în valoare de linii moi și colorate. În noua scenografie, o cupolă plină cu lumini domină scena și încadrează scara pe care coboară artiștii. Imediat sub scenă, vizibilă și împărțită în două golfuri mistice rotunjite, se află orchestra cu cele două secţiuni.www.lastampa.it
https://www.lastampa.it/speciale/spettacoli/festival-sanremo/2023/01/24/news/sanremo_2023_quando_inizia-12601506/?ref=LSHSTD-BH-I0-PM18-S5-T1
Articol de Alice Castagneri
Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel