Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Secretarul de stat MAE pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Traian Hristea i-a primit recent în vizită de curtoazie, pe reprezentanţii a patru agenţii şi fonduri specializate ale ONU în România: UNICEF, OMS, UNHCR şi OIM.

Întrevederea a oferit prilejul unui schimb de opinii privind implicarea României în dezvoltarea cooperării cu Organizaţia Naţiunilor Unite, cu accent pe colaborarea cu cele patru agenţii. Au fost evocate, în acest context, implicarea României şi a celor patru agenţii şi fonduri specializate ONU în gestionarea situaţiei umanitare create de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ca şi alte repere ale cooperării dintre ţara noastră şi acestea.

Secretarul de stat Traian Hristea a salutat răspunsul prompt al agenţiilor, programelor şi fondurilor specializate din sistemul ONU la actualul context din vecinătatea României, cu implicaţii la nivel global, îndeosebi în ceea ce priveşte gestionarea nemijlocită a fluxurilor de refugiaţi ucraineni. În condiţiile provocărilor complexe create de agresiunea militară neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, Hristea a prezentat principalele măsuri ale asistenţei acordate de autorităţile române refugiaţilor ucraineni şi contribuţiile financiare voluntare ale României pentru ‘Apelul UNHCR privind răspunsul la criza din Ucraina’ şi Apelul UNICEF – ‘Acţiunea Umanitară pentru Copii în Ucraina’. Oficialul român a reiterat atât importanţa cooperării dintre România şi UNICEF pentru sprijinirea copiilor refugiaţi din Ucraina, cât şi atenţia acordată continuării programelor derulate în cadrul Programului de ţară UNICEF pentru România pentru 2023 – 2027.

‘Casa ONU’ la Bucureşti a fost inaugurată în 2003. În prezent, găzduieşte o serie de reprezentanţe ale agenţiilor specializate, fondurilor şi programelor din sistemul ONU: Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii – UNICEF; Organizaţia Mondială a Sănătăţii – WHO/OMS; Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi – UNHCR; Organizaţia Internaţională pentru Migraţie – OIM/IOM. Din 2022, în România este prezent şi Programul Alimentar Mondial din cadrul ONU, care desfăşoară activităţi în beneficiul refugiaţilor ucraineni.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.