MAGYAR NEMZET: Bucureştiul crede şi în continuare în aderarea la Schengen

Anul trecut, diplomaţia de la Bucureşti a fost surprinsă de faptul că din cauza refuzului Austriei – şi parţial şi al Olandei – nu s-a votat aderarea României la Spaţiul Schengen. Potrivit unui recent sondaj, 53% dintre cetăţenii români întrebaţi au fost de părere că nici în acest an nu se va realiza aderarea la zona trecerii libere la frontiere fără controale la graniţe.

Deşi Austria îşi menţine cu obstinaţie atitudinea sa de respingere a aderării,  Bucureştiul l-a retrimis la Viena, ca semn de a-şi dovedi totuşi deschiderea faţă de găsirea unei soluţii în această problemă, pe ambasadorul ţării sale rechemat în ţară în luna decembrie.

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat zilele acestea prin telefon cu preşedintele austriac Alexander Van der Bellen şi şi-a exprimat speranţa că şi guvernul de la Viena va adopta cât mai curând posibil o poziţie constructivă în această problemă. În opinia lui Iohannis – în replică la îngrijorările manifestate de partea austriacă – Bucureştiul este şi în continuare pregătit pentru o cooperare bilaterală, respectiv la nivel european, în interesul reducerii imigraţiei ilegale practicată pe traseul balcanic.

Lóránt Vincze, europarlamentar UDMR, a declarat portalului transilvan Maszol că potrivit unor opinii larg împărtășite, anul acesta atât România, cât şi Bulgaria vor face parte din spaţiul Schengen. „În acest sens activitatea pregătitoare a Comisiei Europene constituie un factor determinant, întrucât va trebui să se facă propuneri faţă de cele cinci obiecţii ridicate de Austria, or una dintre acestea poate fi, de exemplu, construirea unui gard la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia. De asemenea este foarte important şi rolul ce revine preşedinţiei rotative” – a mai spus politicianul UDMR, opinând că nimeni nu dorește un nou eşec. Europarlamentarul UDMR a  mai precizat că: „Anul electoral 2024 ar putea fi îngreunat din mai multe puncte de vedere de un nou eşec. Am declarat acest lucru de mai multe ori la Bruxelles în numele UDMR, iar la Bruxelles s-a luat la cunoştinţă faptul că în cazul în care nici în acest an nu se va realiza aderarea, nu se va obţine altceva decât majorarea şanselor de succes ale unor partide extremiste şi antisistem„.

(Autor: István Pataky)

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/01/bukarest-tovabbra-is-bizik-a-schengeni-tagsagban

Traducerea: Imola Stănescu

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 23 ianuarie 2023