Trei supraviețuitori ai Holocaustului, la Radio România Cultural

Martori ai unor vremuri și atrocități greu de închipuit, trei supraviețuitori ai prigoanei evreiești din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial spun poveștile lor de viață cutremurătoare, pe 27 ianuarie, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Radio România Cultural.

Sunt întâmplări care nu trebuie să se mai repete, sunt mărturii transmise noilor generații pentru a nu mai lăsa să se întâmple, dar sunt și îndemnuri la speranță, la luptă pentru viață în orice condiții și, de asemenea, la luptă pentru democrație și libertate.

La Orașul vorbește (9:00-11:00) îl veți asculta pe Otto Fülop, ultimul supraviețuitor din București al lagărelor germane. A ajuns la Auschwitz-Birkenau când avea 13 ani și jumătate. Atunci a devenit doar un număr – 14.849. A fost dus în lagăr într-un vagon de vite. „La Birkenau era iadul”, spune el. A fost martor la exterminarea țiganilor, a participat la selecțiile lui Mengele, a fost martor la sinucideri și maltratări. Spune că l-a salvat credința că va supraviețui. „Cel mai sfânt lucru pentru care trebuie luptat, pentru care trebuie să îți dai și viața este libertatea”,crede Otto Fülop .

Doi alți importanți martori vor putea fi ascultați la GPS cultural (17:00 – 18:00).

„Problema Holocaustului a devenit o obsesie a vieții mele”, spune Lya Benjamin, istoric român de etnie evreiască, născută în Ardeal, care a trăit împreună cu familia tragedia Holocaustului fără a fi deportați. Familia i-a fost evacuată din casa bunicilor, au fost strămutați temporar, a fost dată afară din școală. A auzit-o într-o noapte pe mama ei spunând că dacă vine ordinul de deportare se va sinucide împreună cu fetița, pentru ca tatăl ei, singur, să poată supraviețui. Și-a dedicat viața studierii Holocaustului și scoaterii la iveală a mărturiilor și documentelor despre acest cumplit moment.

„Luptați cu ghearele și cu dinții pentru democrație, o democrație adevărată, deoarece lagăre de concentrare pot să existe numai în cazul unei dictaturi. Cu toate imperfecțiunile ei, democrația este singura formă de guvernământ care nu permite existența lagărelor.” Este mesajul transmis cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului de Vasile Nussbaum, unul dintre ultimii supraviețuitori români de la Auschwitz. Avea 15 ani în 1944, când, împreună cu familia lui, a fost deportat de la Cluj. După un an a fost eliberat de forțele americane din lagărul de la Buchenwald. S-a întors, de data asta singur, la Cluj, unde trăiește și astăzi, la 94 de ani, alături de soția sa.

Interviurile au fost realizate de Georgiana Petrache și Diana Joicaliuc, în cadrul serialului original Martor de la Radio România Cultural.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost stabilită pe 27 ianuarie de Națiunile Unite, în 2005, pentru a comemora Holocaustul.