Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Fundaţia Comunitară adună laptopuri pentru elevii, profesorii, studenţii, spitalele şi administraţia din Ucraina. Locuitorii care au un laptop folosit sau nou acasă pe care pot să-l doneze sunt invitaţi să se alăture campaniei Fundaţiei Comunitare din Oradea (nord-vestul României). ONG-ul orădean se alătură iniţiativei #LaptopsForUkraine a Comisiei Europene şi colectează echipamente IT. Oamenii din Ucraina, loviţi puternic de război, au nevoie să asigure condiţii optime de studiu copiilor şi studenţilor. Fundaţia Comunitară orădeană face un apel la societatea civilă şi la mediul de afaceri să susţină material iniţiativa. Datorită mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene dispozitivele vor fi expediate în Ucraina, în locurile în care este mare nevoie de ele, asigură reprezentanţii Fundaţiei Comunitare din Oradea. Iniţiativa „Laptopuri pentru Ucraina” are scopul este de a colecta şi livra laptopuri, telefoane inteligente şi tablete şi de a răspunde nevoilor fundamentale ale şcolilor, spitalelor şi administraţiilor publice din cele mai afectate regiuni de război ale Ucrainei. Autorităţile ucrainene au identificat laptopurile ca fiind una dintre cele mai presante nevoi în acest moment. Aproximativ 70.000 de profesori au nevoie de laptopuri pentru a continua să predea, iar 5.000 de şcoli din regiunile afectate de război au nevoie de dispozitive digitale pentru a se asigura că 200.000 de şcolari pot continua să înveţe. Sunt necesare mult mai multe dispozitive în alte sectoare şi, în special, pentru asistenţi medicali, medici şi administraţia publică, a comunicat Comisia Europeană.

2) Expoziţia ”Războiul în 24 de clipe”, care cuprinde fotografii realizate în Ucraina de jurnaliştii şi corespondenţii de război Cristian Lupaşcu (AGERPRES) şi Ilie Pintea (Radio România Actualităţi), a fost vernisată pe 24 ianuarie la Muzeul de Artă din Cernăuţi. Cele 24 de imagini expuse prezintă o parte din ce au surprins cei doi cu ajutorul aparatelor de fotografiat în timpul incursiunilor pe care le-au făcut de la începutul războiului din Ucraina, la Lviv, Kiev, Jitomir, Cernobîl, Borodianka, Harkov sau Cernihiv. Sunt prezentate locuri unde bombardamentele armatei ruse s-au soldat cu morţi şi răniţi, sunt imagini cu clădiri de patrimoniu care astăzi nu mai sunt, fotografii încărcate de emoţie care surprind durerea oamenilor şi scene de viaţă pe timp de război. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 24 februarie, când se împlineşte un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.