Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Guvernul de la Bucureşti a aprobat deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ, România-Diakivţi, Ucraina. Hotărârea prevede deschiderea unui Punct de trecere a frontierei care era închis de aproape 13 ani, neîndeplinind în toată această perioadă cerinţele necesare pentru un punct de trecere a frontierei externe. Punctul de frontieră va funcţiona pentru traficul internaţional de persoane, în regim de trafic pietonal şi rutier, inclusiv autobuze, inclusiv cu marfă, cu program de funcţionare permanent. Operaţionalizarea Punctului de trecere a frontierei se va realiza gradual, într-o primă etapă urmând să fie deschis pentru trecerea camioanelor fără încărcătură şi a cisternelor cu combustibil şi, apoi, în funcţie de condiţiile de infrastructură, şi pentru alte tipuri de vehicule şi de mărfuri.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că decizia face parte din măsurile pe care Guvernul de la Bucureşti le-a pregătit şi le-a implementat pentru a veni în sprijinul Ucrainei. România este unul dintre statele care acţionează extrem de activ pentru a sprijini atât Ucraina, cât şi pe cetăţenii acestei ţări, afectaţi de agresiunea militară rusă, a completat Cărbunaru.

Autorităţile din Ucraina intenţionează să deschidă noi puncte de trecere a frontierei cu România, în regiunea Cernăuţi, pentru a facilita transportul de mărfuri şi circulaţia persoanelor, după blocajele de trafic fără precedent din ultima vreme, a transmis corespondentul Radio România Actualităţi, Ilie Pintea. Pe lângă punctul de trecere Diakivţi-Racovăţ, se pregătesc încă două noi vămi: cea între Sepit şi Izvoarele Sucevei şi alta între Rusca şi Ulma. Acestea nu mai funcţionează din 2010, dar urmează să îşi reia activitatea, a declarat vicepreşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Mikola Guitor.

Din banii alocaţi de Uniunea Europeană prin intermediul programului Ucraina-România are loc amenajarea infrastructurii ce duce spre graniţe şi în special a drumului spre viitorul punct de trecere a frontierei. Aceasta este o prioritate, cu toate că distanţa nu este chiar mare, sunt aproape 25 de kilometri, însă acest punct de trecere este foarte important, deoarece e un loc de tranzit pentru TIR-uri şi în al doilea rând pentru oamenii care au rude pe partea cealaltă a graniţei şi vor putea să le viziteze. Momentan, ca ucrainenii să îşi poată vizita acele rude este nevoie să facă un ocol de 350 de kilometri, a spus Guitor.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional