Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina, Radio România Cultural invită românii să aducă valize la Sala Radio, din Bucureşti. În 25 februarie va avea loc un concert-eveniment organizat împreună cu Orchestrele şi Corurile Radio România, pe scena Sălii Radio. Având titlul ‘Viaţa într-o valiză’, evenimentul va sublinia drama prin care milioane de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească ţara, luând cu ei doar o valiză. Pentru a fi alături de aceşti oameni, postul de radio invită publicul să aducă la sediu valize de care nu mai are nevoie. Ele vor fi aşezate pe scenă, în cadrul concertului din 25 februarie, constituind un simbol al exodului. La un an de la începutul războiului, mulţi dintre noi am devenit doar spectatori. Pentru a opri dramele, pentru a învăţa ceva din ce se întâmplă atât de aproape de noi, este nevoie să nu ne oprim. Avem datoria de a face tot ce putem pentru a opri dezastrul şi mai ales pentru a nu uita, declară Radu Croitoru, managerul postului.

Tot atunci, în foaierul Sălii Radio, va fi organizată o expoziţie realizată de Fundaţia Arte şi Artişti în Dialog, care a surprins imagini dramatice în timpul primelor luni ale exodului ucrainean. Întregul calvar al exilului de la începutul războiului din Ucraina a fost concretizat în această expoziţie de pictură şi artă contemporană. O poetică sumbră însoţeşte imaginile din expoziţie, drama transpare din lucrările fiecărui artist, spune Iulia Mihalcea, reprezentanta Fundaţiei, curatoarea expoziţiei.

2) Patriarhia Română şi eparhiile sale, mai ales cele de la graniţa de nord-est a României, s-au mobilizat filantropic imediat după invadarea Ucrainei şi au ieşit în întâmpinarea refugiaţilor sosiţi pe teritoriul României, dar şi organizând prompt transporturi umanitare foarte consistente destinate în primul rând comunităţii româneşti din statul vecin, a comunicat Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu. Au fost trimise 446 de transporturi pe teritoriul României, în valoare totală de peste 1,36 milioane de euro; 142 de transporturi în Ucraina, în valoare totală de peste 2,17 milioane de euro; 38 transporturi în Republica Moldova, în valoare totală de peste 412.000 de euro. Pe fondul creşterii numărului de răniţi din Ucraina s-a amplificat nevoia de sânge, Patriarhia Română organizând ampanii de donare de sânge la care au participat aproape 2.300 de persoane. Pe parcursul anului 2022, eparhiile Bisericii Ortodoxe Române şi Federaţia Filantropia au oferit un sprijin umanitar de 8,7 milioane de euro în beneficiul persoanelor afectate de conflictul din Ucraina, comunitatea românească din această ţară fiind beneficiara principală a acestui ajutor.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional