Pe agenda executivului, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă de la toate exploatările miniere

„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Condiţiile de muncă de la Complexul Energetic Oltenia vor fi în atenţia executivului şi săptămâna aceasta. Este pentru a treia oară când subiectul este pe agenda unei şedinţe de guvern, după accidentul de la cariera Jilţ, din Gorj, însă, de această dată, ar urma să se discute despre îmbunătăţirea condiţiilor de muncă la toate exploatările miniere. Două ministere trebuie să vină cu planuri concrete în acest sens.
Reporter: Andrei Şerban – Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor energiei, Virgil Popescu, și muncii, Marius Budăi, să-i prezinte la ședința de guvern din această săptămână un plan de îmbunătățire a condițiilor de muncă de la Complexul Energetic Oltenia și de la celelalte structuri care aparțin Ministerului Energiei. Premierul vrea și termenul exact pe care cei doi și-l vor asuma pentru a pune în aplicare acest plan. Nicolae Ciucă mai dorește și o reanaliză a tuturor contractelor de achiziții de la Complexul Energetic, pentru a fi identificate motivele pentru care nu au fost realizate până acum condiții bune de lucru pentru mineri:
Nicolae Ciucă: Doresc și dispun ca toate contractele de achiziție de la Complexul Energetic Oltenia să fie verificate și să fie identificate motivele pentru care aceste contracte de achiziții nu au asigurat condițiile necesare, normale pentru desfășurarea activității în interiorul complexului și în special în carierele de exploatare a cărbunelui.
Reporter: Raportul preliminar privind accidentul de la mina Jilţ din 17 ianuarie arată că transportul minerilor cu o autoutilitară, care nu era destinată persoanelor, și drumuri acoperite de noroi, care sunt impracticabile în această perioadă, au fost cauzele accidentului în care și-au pierdut viața trei persoane și alte zece au fost rănite. Virgil Popescu a cerut Directoratului complexului energetic să prezinte, tot în această săptămână, un plan de investiții pentru a se realiza condiții bune de lucru pentru mineri.
Realizator: Între timp, și Inspecția Muncii a început o campanie națională de control la companiile din industria minieră. Inspectoratele teritoriale vor face verificări până la sfârșitul lunii februarie. Vor să vadă dacă angajatorii asigură echipamentul colectiv și individual de protecție, transportul la și de la locul de muncă, precum și dacă au fost îndeplinite măsurile dispuse de controalele anterioare./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 ianuarie)