Senatorii și deputații revin săptămâna aceasta în legislativ, în prima sesiune parlamentară a anului

„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Senatorii și deputații revin săptămâna aceasta în legislativ, în prima sesiune parlamentară a anului. Printre priorități, proiecte de lege sensibile, precum cel al pensiilor de serviciu care nu ar trebui să mai depășească salariul din perioada activă sau propunerile de modificare a legilor educației, asupra cărora partidele din coaliție nu au reușit încă să ajungă la o variantă comună. Reporterul RRA Alina Stănuță vine cu detalii.
Reporter: Legea învățământului preuniversitar și legea referitoare la învățământul universitar se află acum în analiza specialiștilor în educație din coaliția de la guvernare PSD-PNL-UDMR. Potrivit calendarului stabilit, în februarie acestea ar trebui să treacă de guvern și apoi în martie să ajungă în parlament, pentru a fi adoptate. Senatorul PSD Vasile Dîncu spunea recent, însă, că i-a cerut liderului social-democrat, Marcel Ciolacu, să solicite în coaliție prelungirea termenului pentru prezentarea legilor educației, pentru mai multe consultări, în timp ce purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, explica faptul că acest calendar al adoptării legilor educației a fost convenit în coaliție și se va respecta. Un alt proiect de lege, care așteaptă deja la parlament să fie dezbătut și votat, este cel privind pensiile de serviciu pentru mai multe categorii de beneficiari, printre care magistrați, personal auxiliar din instanțe sau militari. De asemenea, în perspectiva anului electoral 2024, un alt proiect de lege care așteaptă votul în parlament este cel care vizează ca minimum o treime dintre candidați să fie femei pe listele de la parlamentare și locale. În paralel, liberalii și social-democrații își fac planuri pentru momentul rocadei convenite la nivelul coaliției de guvernare, adică rotația premierilor și schimbul unor ministere între cele două partide. Potrivit unui protocol din coaliția PSD-PNL-UDMR, această rotație ar trebui să aibă loc la finele lunii mai.
Realizator: Despre rotația premierilor au discutat duminică seară și liderii PNL din țară, convocați la o reuniune informală de președintele partidului, Nicolae Ciucă. I-a asigurat că protocolul va fi respectat întocmai, deși social-democrații ar dori să păstreze ministerele unde spun că reprezentanții lor au făcut performanță, de exemplu la Transporturi sau la Finanțe./abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 ianuarie)