2023. január 31.

A román állami vasúttársaság infrastruktúra részlege kiírta a pályázatot a bukaresti Északi pályaudvar korszerűsítésére

A román állami vasúttársaság (CFR) infrastruktúra részlege kiírta a pályázatot Románia legnagobb vasútállomása, a bukaresti Északi pályaudvar korszerűsítésére. A projekt első üteme 470 millió lejbe kerül, a beruházás időtartama 55 hónap, beleértve a tervezést és kivitelezést. A munkálatok kiterjednek az utasépületek, peronok és az elektromos berendezések felújítására is. A finanszírozást európai forrásokból biztosítják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Az oktatási szakszervezeti szövetségek szerdán sztrájkőrséget szerveznek a kormány székháza előtt

Az oktatási szakszervezeti szövetségek bejelentették, hogy szerdán sztrájkőrséget szerveznek a kormány székháza előtt, elégedetlenségünek adva hangot a fizetések miatt, A tiltakozók decens béreket követelnek, elsősorban a kisegitő személyzet számára, akiknek bére nem haladja meg a 2 300 lejt és a decemberben 16 százalékot meghaladó infláció miatt életszínvonaluk még erőteljesebben csökkent. A szakszervezeti tagok szerint a pedagógusbérek sem motiválóak és olyan szabályozó rendelkezés elfogadását követelik, amely a szakképzettség szintjéhez és a társadalom által az oktatásnak tulajdonított fontosság függvényében áthelyezi az oktatási dolgozókat a költségvetési funkciók hierarchiájába.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Hazánk legértékesebb tudósainak eredményeit díjazzák az első ízben megszervezett Román Kutatók rendezvényén

Hazánk legértékesebb tudósainak eredményeit díjazzák a Román Kutatók Gáláján, amelyet első ízben szerveznek meg kedden a Román Athenaeum épületében. A Kutatási, Innovációs és Digitalizálási Minisztérium tájékoztatása szerint a tapasztalt és fiatal kutatók egyéni és kollektív teljesítményét részesítik elismerésben. A díjak odaítélése a romániai kutatás kiemelkedő személyiségeiből álló Szelekciós Bizottság által végzett elemzés alapján történik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

A Romániai Digitalizálási Hatóság hivatalosan is bemutatja a ghișeul.ro ingyenes mobilalkalmazást

A ghișeul.ro ingyenes mobilalkalmazást kedden hivatalosan is bemutatja a Romániai Digitalizálási Hatóság. Az applikáció a múlt hét óta működik, így az illetékeket, adókat és bírságokat már közvetlenül a telefonról is be lehet fizetni, a bűnügyi nyilvántartásban szereplő adatokat pedig online is meg lehet szerezni. A következő időszakban a felhasználók mobiltelefonról fizethetik majd az autópálya matrica díjat, egyes egyetemek felvételi díját, de egyes bíróságok bélyegdíját is. A gișeul.ro alkalmazás letölthető Android és iOS operációs rendszerrel rendelkező telefonokról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Rozália Gănciulescu, RADOR