Transparency International: Ungaria este  cea mai coruptă țară din UE

În 2021, Ungaria era doar a doua cea mai coruptă țară din UE, dar în 2022 era pe ultimul loc. Ungaria se află pe locul 77 în lume, alături de Burkina Faso și Kuweit, potrivit Indicelui de percepție a corupției (IPC) realizat de Transparency International – scria azi portalul de ştiri Telex

Organizația internațională clasifică 180 de țări și teritorii pe o scară de corupție de la 0 la 100, 100 indicând cea mai mică corupție și 0 cea mai mare corupție. Indicele de percepție a corupției, care este măsurat din 1995, este calculat anual prin intermediul a 13 sondaje diferite, la care participă experți și oameni de afaceri pentru a obține o imagine mai exactă a gradului de corupție din sistemele instituționale, publice, economice și sociale ale unei țări.

Ungaria și-a doborât propriul record negativ în 2021, când a obținut 43 de puncte, și chiar mai jos în 2022, când a obținut 42 de puncte.

Aceasta plasează ţara vecină pe locul 77 în clasamentul mondial. Burkina Faso, Kuweit, Insulele Solomon, Timorul de Est, Trinidad și Tobago și Vietnam au obținut, de asemenea, 42 de puncte din 100.

„Dacă ne uităm la țările UE, clasamentul nostru este și mai prost: anul trecut am fost una dintre țările UE cu cele mai slabe performanțe, cu 42 de puncte, alături de Bulgaria (42 de puncte) și România (45 de puncte)” – a comentat Telex datele publicate azi. Într-un an însă, Bulgaria și România și-au îmbunătățit ambele scorurile cu 1 punct (43 pentru Bulgaria și 46 pentru România). Danemarca (90 de puncte), Finlanda (87 de puncte), Noua Zeelandă (87 de puncte) și Norvegia (84 de puncte) ocupă primele locuri în clasamentul mondial.

Interesant este faptul că, în afară de Danemarca, care și-a îmbunătățit media cu 2 puncte față de anul precedent, toate țările din top 10 și-au înrăutățit situația în ceea ce priveşte corupția (doar Irlanda, care se află la egalitate cu Luxemburg pe locul 10, a câștigat 3 puncte față de scorul său din 2021).

Nu au existat schimbări majore în top trei, Danemarca, Finlanda și Noua Zeelandă fiind în continuare în fruntea listei pentru 2021.

Nici Ucraina, care a inițiat recent o campanie anticorupție în încercarea de a adera cât mai curând la UE, nu s-a descurcat prea bine, ocupând locul 116 în clasamentul mondial, cu 33 de puncte. Aceasta devansează Rusia, care se află pe locul 137, cu 28 de puncte.

Székely Ervin