2023. február 2

Petre Daea mezőgazdasági miniszter az Agrinnovator csoport fiatal gazdálkodóival találkozik

Petre Daea mezőgazdasági miniszter csütörtökön az Agrinnovator csoportot alkotó fiatal gazdálkodókkal találkozik, akik a mezőgazdaság digitalizálásának fontosságára és előnyeire próbálják felhivni a figyelmet és bemutatják saját gazdaságuk esettanulmányait annak bizonyítására, hogy a teljesítmény láthatóan nő a mezőgazdasági technológiák alkalmazásával. Az Agrinnovator csoport a modern, fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat népszerűsíti mind a gazdálkodók, mind a hatóságok körében. A csoport 2022 novemberében hozta nyilvánosságra első közpolitikai javaslatát, az Agrárinformatikai Szakértő programot, amely a szakosodott humán tőke képzéséről szól a holnap mezőgazdaságát meghatározó modern technológiák alkalmazásának felgyorsítása érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

Klaus Iohannis államfő kétnapos látogatást tesz Azerbajdzsánban, azeri hívatali kollégája, Ilham Aliyev meghívására

Klaus Iohannis államfő csütörtökön megkezdi kétnapos látogatását Azerbajdzsánban, Bakuban, azeri hivatali kollégája, Ilham Aliyev meghívására. Ez alkalommal a felek megnyitják a Déli Gázfolyosó Konzultatív Tanácsának miniszteri ülését. A látogatásra olyan összefüggésben kerül sor, hogy Románia megpróbálja megszerezni a Kaukázusból a szükséges gázmennyiséget, az oroszországi import helyettesitése érdekében, országunk számára előnyös költségek mellett. A két államfő az energetika mellett a kétoldalú együttműködés fejlesztéséről is tárgyal olyan területeken, mint a közlekedés, a kereskedelem, a beruházások és a mezőgazdaság.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

A Román Kulturális Intézet idén egymillió lejt szán román könyvek külföldi fordítására

A Román Kulturális Intézet idén egymillió lejt szán román könyvek külföldi fordítására, két finanszírozási program révén, amely az országon kívüli kiadóknak szól és célja, hogy megkönnyítsék a román kultúrához való hozzáférést azáltal, hogy támogatják a román szerzők fordításait, valamint a román kultúrával és civilizációval foglalkozó kiadványokat. A pályázatokat kizárólag online, e-mailben lehet benyújtani március 8-ig. Az objektív és átlátható szelekció érdekében a pályázatokat független szakértőkből álló bizottság értékeli ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

Az OMV Petrom 260%-kal több profitot ért el, mint 2021-ben

Az OMV Petrom tavaly több mint 10 milliárd lej nettó nyereséget regisztrált, 260%-kal többet mint 2021-ben, derül ki a Bukaresti Értéktőzsdére benyújtott eredményekből. A társaság állami költségvetésbe való hozzájárulása, adók és osztalékok formájában, rekordszintet, 20 milliárd lejt ért el. Az OMV Petrom értékesítése 3%-kal nőtt, a nettó villamosenergia-termelés pedig rekordszintet könyvel el, öt TWh elérésével, ami Románia termelési összetételének 9%-a. A cég hatmilliárd lejes beruházást tervez és a stratégia középpontjában a fekete-tengeri Neptun Deep projekt áll. Az OMV Petrom a közelmúltban bejelentette, hogy nem fizeti meg az olajtársaságok nyereségére kormány által kirótt 60 százalékos szolidaritási adót, mert a társaság állítása szerint az nem felel meg a pályázati kritériumoknak. Az Európai Bizottság igazat adott a cégnek, de az Országos Adóhatóság (ANAF) bejelentette, hogy folytatja az ellenőrzéseket és a megbeszéléseket az európai végrehajtó testülettel a helyzet tisztázása érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

Folytatódik az energiakártyák kiosztása

Folytatódik az energiakártyák kiosztása; csütörtökön újabb 132 000 kártyát vehetnek át a Brăila, Kovászna, Giurgiu, Vâlcea és Botoşani megyei hátrányos helyzetű lakosok. Az eljárás tegnap kezdődött, amikor hét megyében, nevezetesen Fehér, Argeş, Teleorman, Bákó, Bihar, Ilfov megyében, valamint a fővárosban több mint 360 ezer energiakártyát osztottak ki. A kártyákat a Román Posta bocsátja ki és ezeket február 20-ig viszik ki a postások a 4 millió kedvezményezettnek. A segély értéke évi 1 400 lej, amit két részben folyósitanak. Az első részlet 700 lej és június 30-ig használható fel. A kártyákkal a villany- és gázszámlák, tűzifa és a háztartások fűtésére használt más anyagok fizethetőek ki, ezúttal már online is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)
Rozália Gănciulescu