Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Traficul total de mărfuri în porturile maritime româneşti a înregistrat 75,55 milioane tone în anul 2022, o creştere de 12% faţă de 67,5 milioane tone în 2021, fiind cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime româneşti. Cerealele reprezintă şi în 2022 grupa de mărfuri cu cea mai mare pondere în traficul total, Portul Constanţa, de la Marea Neagră, devenind cel mai important din Europa din acest punct de vedere, în contextul actual, cu un trafic anual de 24,1 milioane tone, a declarat directorul general al Administraţiei porturilor maritime Constanţa, Florin Vizan. În traficul total, cerealele reprezintă 31,7%, urmate de petrol brut 12,6%, produse petroliere 9,6%, minereuri de fier, deşeuri de fier 9,3%. Din total, 79,5% reprezintă trafic maritim şi 20,5% reprezintă traficul fluvial. Traficul maritim a crescut cu 16%, la peste 60 milioane tone, iar cel fluvial, cu aproape 15,5 milioane tone, s-a menţinut la aproximativ acelaşi nivel.

Traficul de mărfuri pe relaţia Ucraina a totalizat, de la începutul războiului, 11,85 milioane tone, din care 5,4 milioane tone trafic fluvial şi 6,4 milioane tone maritim. Cele mai mari cantităţi de mărfuri sunt cereale, dar au mai sosit în port şi echipamente, fosfat, laminate, minereuri de fier, containere.

 

2) 150 de refugiaţi ucraineni sunt găzduiţi încă la familii din Târgu Mureş, centrul României. O bună parte dintre aceştia sunt copii ce urmează cursurile şcolii online în Ucraina, iar o parte din părinţii lor lucrează în Târgu Mureş. Toţi refugiaţii ucraineni au permise de şedere. Pe de altă parte, cei aproximativ 30 de copii poloişti care au fost găzduiţi de Casa de Oaspeţi a Primăriei timp de mai bine de 8 luni de zile anul trecut, nu se vo03r mai întoarce. Ei şi-au reluat inclusiv activitatea sportivă în Ucraina, a precizat directorul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Târgu Mureş, Andreia Moraru.

Familiile de ucraineni, de regulă mame cu copii, sunt cazate la persoane particulare. În baza ajutorului de la Uniunea Europeană, persoanele particulare care au spaţii disponibile fac solicitări de decont. Direcţia de Asistenţă Socială face prin sondaj anchete sociale şi verificări în apartamentele respective, ca să se asigure că refugiaţii locuiesc în condiţii corespunzătoare. Direcţia este în strânsă colaborare cu câteva organizaţii neguvernamentale care au aplicat proiecte de finanţare care au ca grup-ţintă refugiaţii din Ucraina. În prezent, la nivelul judeţului Mureş se află 333 refugiaţi ucraineni, dintre care 146 copii.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional (3 februarie)