Un nou studiu realizat de Universitatea din Hull și Facultatea de Medicină din Hull York, publicat în jurnalul științific „Plos One”, sugerează că microplasticele pot trece prin vasele de sânge pâna în țesutul vascular, dar oamenii de știință afirmă că rămân neclare implicațiile lor asupra sănătății umane.
În timpul studiului, au fost găsite cincisprezece particule de microplastic per gram de țesut venos și cinci tipuri diferite de polimeri au fost găsite în țesut. Cele mai proeminente au fost rășinile alchidice, prezente în vopselele, lacurile și emailurile sintetice; acetat de polivinil, un adeziv prezent în ambalajele alimentare și nailon, potrivit ziarului britanic „Daily Mail”.
„Am fost surprinși să găsim aceste particule. Știm deja că există microplastice în sânge dintr-un studiu pe care l-am făcut deja, dar nu era clar dacă ar putea trece prin vasele de sânge și să ajungă la țesutul vascular, iar cu acest studiu se pare că o pot face”, a declarat profesorul Jeanette Rotchell, toxicolog de mediu la Universitatea din Hull.
Deși implicațiile acestui lucru pentru sănătatea umană nu sunt încă cunoscute, Rotchell afirmă că, „pe baza studiilor efectuate cu celule crescute în plăci, ele provoacă răspunsuri la inflamație și la stres”.
Până în prezent, niciun studiu nu a putut stabili cu certitudine dacă microplasticele se pot infiltra sau traversa orice barieră biologică, inclusiv vasele de sânge, sau dacă există o posibilă relație între expunerea mediului la microplastice și rezultatele studiului.
Profesorul Mahmoud Loubani, coautor al studiului și profesor onorific de chirurgie cardiotoracică, a declarat: „Prezența acestor microplastice în vene poate contribui la deteriorarea interiorului venei și poate duce la blocarea venelor în timp”. „Trebuie să găsim modalități de a elimina microplasticele”, a adăugat el. (www.20minutos.es – 2 februarie)/rcostea