Ziua Mondială a Cancerului: Dieta, un ajutor concret pentru prevenția tumorilor

O bună calitate a vieții și o funcționare eficientă a sistemului imunitar care ne apără de boli, începe la masă. Potrivit literaturii științifice, cea mai bună dietă, care ne protejează și de tumori, este cea mediteraneană.
Ultimele date arată că în Italia 33% dintre adulți sunt supraponderali, 24% fumează și 31% nu practică activitate fizică.
Cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Cancerului anunțată în anul 2000 de Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (UICC), Fundația AIRC reamintește importanța prevenirii prin obiceiuri sănătoase de viață și relansează provocarea împotriva cancerului cu inițiativa „Portocale cu sânge pentru cercetare”, pentru a strânge fonduri și a sprijini activitatea cercetătorilor.
Prevenția este unul dintre principalele instrumente de reducere a șanselor de a dezvolta cancer și este la îndemâna noastră, în fiecare zi. Licia Iacoviello, director al Departamentului de Epidemiologie și Prevenție din cadrul IRCCS Neuromed din Pozzilli și profesor de Igienă și Sănătate Publică la Universitate din Insubria, Varese-Como și cercetător AIRC, știe bine acest lucru.
Proiectul său de cercetare are ca scop evaluarea impactului alimentelor ultraprocesate asupra riscului de cancer mamar. În țări precum Statele Unite, Canada și Marea Britanie, alimentele ultraprocesate reprezintă 50% din caloriile consumate. În Italia, acest procent este in jur de 15%-18%, valoare din păcate destinată să crească, mai ales în rândul copiilor. Mai multe studii arată că 30% din riscul de a face cancer poate depinde de alegerile pe care le faci la masă și de erorile alimentare, cum ar fi consumul excesiv de grăsimi saturate, zaharuri simple și alimente procesate.
Unul dintre punctele forte ale dietei mediteraneene este prezența antioxidanților și a substanțelor antiinflamatoare prezente în fructe și legume, dar și în pește. Provocarea cercetării este de a înțelege modul în care alimentația poate fi considerată un adevărat „medicament preventiv”. De câțiva ani, Licia Iacoviello studiază importanța interacțiunilor gene/mediu în riscul de îmbolnăvire și rolul dietei în dezvoltarea bolilor metabolice, cardio-cerebrovasculare și tumorale. Principalele rezultate ale studiului au vizat importanța dietei mediteraneene în prevenirea tumorilor și a principalelor boli metabolice și cronico-degenerative.
(www.rainews.it – 4 februarie 2023)
Traducerea: Oana Avram