Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Fundaţia Baylor Marea Neagră a realizat un studiu conform căruia suferinţa emoţională a persoanelor străine care provin din zona conflictului armat din Ucraina aflate pe teritoriul României s-a menţinut intensă pe tot parcursul întregului an 2022 Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a dus la un aflux de milioane de persoane care caută refugiu în statele învecinate. Fundaţia Baylor Marea Neagră a lansat de urgenţă proiectul de ‘Asistenţă medicală imediată pentru persoanele străine care provin din zona conflictului militar din Ucraina’. Obiectivul urmărit a fost facilitarea accesului acestor persoane la servicii medicale prin eliminarea barierelor cauzate de limbă, necunoaşterea sistemului de sănătate. De la lansarea proiectului, 2082 persoane avut acces rapid la asistenţă medicală, beneficiind de servicii gratuite. Dintre acestea, au primit servicii directe 430 de copii şi 524 adulţi, alte 1128 persoane fiind evaluate şi orientate către alţi furnizori de servicii, fundaţia asigurând pentru aceştia servicii de traducere, programarea la consultaţii şi acoperirea costului reţetelor eliberate.

Ce alte nevoi au aceşti oameni care au fost siliţi de pe o zi pe alta să îşi părăsească rudele, locuinţa şi să se stabilească într-o ţară, cu o limbă şi cultură total diferită, mai ales în situaţia în care majoritatea este reprezentată de femei care au în îngrijire copii sau nepoţi? Echipa proiectului şi-a propus să evalueze starea emoţională a refugiaţilor folosind un chestionar adaptat după instrumente folosite în evaluarea traumei psihologice. Întrebările au vizat simptome emoţionale curente (îngrijorare, însingurare, dezorientare), manifestări somatice ale stresului (dureri fizice, insomnie, coşmaruri) aspecte relaţionale şi de afectare a identităţii (lipsă de încredere în oameni, inadaptare, pierderea identităţii).

200 de adulţi, dintre care 79% femei cu vârsta între 18 şi 90 de ani au răspuns la chestionar. 14,6% dintre persoanele intervievate au avut scoruri crescute care indică o suferinţă emoţională intensă. De asemenea, cele mai mari scoruri au fost legate de dorul intens de acasă, îngrijorări în legătură cu viitorul, stresul în legătură cu prezentul şi dificultăţile de adaptare la realitatea curentă. Un procent semnificativ a raportat insomnie, lipsa încrederii în oameni şi lipsa speranţei. Cel mai puţin prezente au fost simptomele fizice asociate tulburărilor emoţionale, coşmarurile, dezorientarea sau pierderea identităţii. Surprinzător pentru echipă a fost să stresul nu a scăzut odată cu trecerea timpului, deşi ne-am fi putut gândi că oamenii s-au obişnuit cu situaţia.

 

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.