Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Numărul refugiaţilor din Ucraina în alte ţări europene a depăşit pragul de 8 milioane de la începerea invaziei ruse în această ţară, la 24 februarie 2022, potrivit cifrelor actualizate de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR). Din acest total, 4,8 milioane sunt deja incluşi în diverse programe europene de protecţie, menţionează agenţia ONU, care a contabilizat 18,1 milioane de ieşiri din ţară pe la frontierele ucrainene, dar şi 9,9 milioane de reveniri, de la 24 februarie 2022 până în prezent.

Polonia continuă să fie ţara cu cel mai mare număr de refugiaţi din Ucraina (1,5 milioane), urmată de Germania – un milion, Republica Cehă – 486.000, Italia – 169.000, Spania – 161.000 şi Marea Britanie – cu 158.000.

Alte ţări unde se înregistrează prezenţa a peste 100.000 de refugiaţi din Ucraina sunt Republica Moldova, România, Slovacia şi Franţa, potrivit statisticilor UNHCR.

În afara refugiaţilor ajunşi în alte ţări, peste 6,5 milioane de ucraineni sunt strămutaţi intern din cauza războiului, potrivit ultimelor date furnizate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), agenţie a ONU.

Invazia rusă în Ucraina a provocat cel mai mare aflux de refugiaţi din ultima jumătate de secol, mai mare chiar decât numărul de refugiaţi care şi-au părăsit ţara în conflicte sau crize precum cele din Venezuela (cu 7 milioane de refugiaţi, începând din 2014) sau Siria (cu 6,7 milioane de refugiaţi din cauza războiului civil care durează deja de 12 ani)

 

2) Ministerul ucrainean pentru transformare digitală a informat că primele 11 hub-uri pentru colectarea de echipamente necesare ucrainenilor afectaţi de război, ca parte a iniţiativei „Laptopuri pentru Ucraina”, au fost lansate într-o serie de oraşe europene. Astfel, orice companie europeană are acum posibilitatea de a lua parte la colectarea de laptopuri, tablete, smartphone-uri pentru şcoli, spitale, administraţii de stat şi alte instituţii ucrainene afectate de agresiunea armată a Federaţiei Ruse.

Astfel de centre de colectare de echipamente au fost deschise România (la Oradea, nord-vest), în Franţa (Paris), Germania (Trier), Spania (Granada), Belgia (Eupen, Anvers şi Bruxelles), Cehia (Praga şi Karlovy Vary), Slovenia (Ljubljana), Estonia (Tallinn). Ministerul ucrainean coordonează transferul de echipamente în Ucraina pe baza solicitărilor formulate de agenţii guvernamentale.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.