2023. február 7

A külügyminisztérium helyteleníti Székelyföld zászlaja kitűzésének állitólagos korlátozására utaló megjegyzéseket

A román külügyminisztérium határozottan elutasitja a Magyar Országgyűlés Külpolitikai Bizottsága elnökének megjegyzését, amelyet hétfőn közölt közösségi oldalán, s mely szerint Románia állitólag korlátozza az úgynevezett Székelyföld lobogójának kihelyezési jogát. Közlemény szerint, Magyaroszág bukaresti nagykövetét kedden bekérették a külügyminisztériumba, Bogdan Aurescu tárcavezető rendelkezésére, hogy közöljék vele álláspontjukat ebben a kérdésben. Ezzel összefüggésben a külügyminisztérium leszögezte, hogy a romániai jogrend rögzíti mind a 20 nemzeti kisebbséghez tartozó személyek jogát arra vonatkozóan, hogy sajátos jelképeiket magán- és nyilvános helyeken használják. Ami az úgynevezett Székelyföld jelképét illeti, hazánkban nincs ilyen nevű közigazgatási-területi egység, így nincs joga semmilyen sajátos hivatalos szimbólumhoz.Következésképpen, a román fél nyilvános nyilatkozataiban kitartóan visszatér a visszafogottságra szólitó felhivására és ismételten megerősiti azt az elvárást, hogy a magyar hatóságok a két állam stratégiai kapcsolatának logikája szerint járjanak el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.07

A tejhasznú szarvasmarha tenyésztők az Ukrajnából és más országokból származó tejimport leállitását követelik

A romániai tejhasznú szarvasmarha tenyésztők az Ukrajnából és más országokból származó tejimport leállitását kérik a hatóságoktól, mivel a verseny miatt kénytelenek alacsonyabb áron eladni termékeiket és igy csődbe mennek. A Giurgiu megyei gazdálkodók a tejfeldolgozókat az eladott tej árára figyelmeztették, amely az ukrajnai import miatt drasztikusan csökkent. A tejfeldolgozók ugyanis közölték a szarvasmarha tenyésztőkkel, hogy február elsejétől alacsonyabb lesz a tej ára, mivel a román piacon kapható ukrajnai tej jóval olcsóbbA tejfeldolgozók mostanig literenként 2,20 lejt fizettek a gazdáknak a tejért, de februártól mindössze 1,50 lejt fizetnek, attól függően, hogy a tenyésztők mekkora mennyiséget szállítanak ki. A gazdák azt mondják, hogy igy még a kiadásokat sem tudják fedezni és a tejimport leállításához állami beavatkozásra van szükség. Amennyiben az állam nem lép közbe a tej literenkénti garantált minimálárának szabályozásáért, sok gazdaság csődbe megy. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.07)

Moldova Köztársaság miniszterelnöke részt vesz az Európai Unió – Moldova Köztársaság Társulási Tanácsa ülésén

Moldova Köztársaság miniszterelnöke, Natalia Gavriliţa kedden, Brüsszelben részt vesz az Európai Unió – Moldova Köztársaság Társulási Tanácsának hetedik ülésén. Natalia Gavriliţa szintén ma találkozik az Észak-atlanti Szövetség főtitkár-helyettesével, Mircea Geoanăval, amint azt a NATO hivatalos honlapján közölték. Natalia Gavriliţa hétfőn megbeszélést folytatott az európai energiaügyi és kereskedelmi biztosokkal, mely alkalommal több támogatást kért az Európai Uniótól az energiaellátási források diverzifikálásáért. Kadri Simson európai energiaügyi biztossal Brüsszelben folytatott megbeszélésen Natalia Gavriliţa miniszterelnök nagyra értékelte a támogatást, amelyet az Európai Unió nyújt Moldova Köztársaságnak az energiaszektor megreformálásáért és az energiaellátási források diverzifikálásáért. Natalia Gavriliţa ugyanakkor megvalósitásra váró több intézkedésről is beszélt, mint például a Bălţi és Suceava közötti nagyfeszültségű vezeték megépítésének előmozdításáról, a megtermelt helyi megújuló energia-mennyiség növeléséről, valamint a középületek és lakótömbök energiahatékonyságára vonatkozó program megvalósításáról. A moldáv miniszterelnök Valdisz Dombrovszkisz kereskedelmi biztossal megvitatta azt a javaslatot, hogy a kisinyóvi hatóságok az Európai Bizottsággal közösen készítsenek cselekvési tervet Moldova Köztársaság számára az egységes európai piachoz való hozzáférés érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.07)

A SANITAS Szakszervezeti Szövetség tagjai Bukarestben tiltakoztak

A SANITAS Szakszervezeti Szövetség több száz tagja kedden Bukarestben tűntetett. Már a második napja, hogy tiltakoznak a fizetési törvény, valamint az egészségügyi intézmények és a szociális segélyek alulfinanszírozása miatt. A Victoria térről indulva, a szakszervezeti tagok szimbólikusan megállatk több korház előtt. Követeléseik listáján elsősorban az egészségügyi és szociális ellátás terén dolgozók jövedelmének legalább 15%-os növelése szerepel. „Kórházi szinten továbbra is gyűjtik az aláírásokat, mivel egy általános sztrájk megszervezésére gondolunk, még akkor is, ha ez csak az egészségügyi személyzet egyharmadát jelenti, hogy egy kicsit közelebb hozzuk a kormányt a normalitáshoz, amely szerintünk a fizetések terén semmit sem tett”, nyilatkozta Leonard Bărăscu szakszervezeti elnök a közszolgálati rádió riporterének.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.07)

Újabb tiltakozásra készülnek a mentősök

A Mentős Szakszervezetek Országos Szövetsége (FNSAR) újabb tiltakozásra készül. A szakszervezeti tagok azt akarják, hogy képviselőiket a miniszterelnök fogadja Bukarestben, hogy elmondhassák: a mentőszolgálat, mind a felszerelést, mind a személyzetet tekintve, elhanyagolt. A legjobban attól tartanak, hogy tevékenységüket a SMURD veszi át és igy megszűnik a Mentőszolgálat, magyarázza Gheorghe Ciş szakszervezeti vezető, megjegyezve, hogy a következő időszakban tiltakozást tartanak a kormány épülete előtt. A szakszervezeti tagok aláírásgyűjtésbe is kezdenek egy esetleges figyelmeztető, majd egy általános sztrájk megszervezéséért, február 15-e után.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.07)

Rozália Gănciulescu