România a trimis un al doilea echipaj de căutare și salvare în zonele afectate de cutremure

România a trimis un al doilea echipaj de căutare și salvare în zonele afectate de cutremurele puternice de luni, la solicitarea primită aseară din partea autorităților din Turcia. Echipa a fost pregătită în cursul nopții, iar în prezent sunt aproape 120 de salvatori români implicați și sunt însoțiți de şapte câini special antrenați. Cu sprijinul Forțelor Aeriene Române sunt organizate și transporturi de echipamente și mașini pentru echipele de intervenție, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Raed Arafat: Prima echipă noi am trimis-o fără mașini. A fost mult mai ușor. Cu echipamentele în paleți, cum era pregătită echipa și acolo autoritățile turce au asigurat mașinile de transport şi tot. Pentru a doua echipă, însă, având în vedere că există o presiune foarte mare asupra colegilor din Turcia și există multe echipe care sosesc, am preferat să fim și noi mobili și pentru asta am apelat să trimitem mașini la fața locului, ca să poată echipele noastre să se deplaseze. Vor rămâne acolo oricât este nevoie. Dacă este nevoie să facem schimb de personal sau să trimitem suport logistic mai departe, acest lucru va avea loc rapid, cu sprijinul colegilor de la Forțele Aeriene, în speranța că vom putea să salvăm cât mai multe persoane și, bineînțeles, să acordăm sprijinul necesar colegilor care sunt confruntați cu o situație chiar pot să spun fără precedent în ultima perioadă.

Realizator: Operațiunile echipajelor românești se desfășoară sub coordonarea Protecției Civile Europene, mecanism prin care aproximativ 5.000 de salvatori sunt în prezent implicați în intervențiile din sudul Turciei, a mai spus Raed Arafat./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 februarie