La CCIB, Ziua Oportunităților de Afaceri dedicată Tunisiei

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc o nouă întrevedere a președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu ES Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Tunisiene în România. La întâlnire au participat, de asemenea, Rareș Burlacu, președintele recent-înființatei Agenții Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), aflate în subordinea primului ministru al Guvernului României, și Marouane Ben Nasr, prim secretar al Ambasadei.

În deschidere, Iuliu Stocklosa a realizat o prezentare succintă a strategiei de relaţii externe a CCIB, subliniind că dezvoltarea cooperării economice cu Republica Tunisiană reprezintă o prioritate pentru Camera bucureşteană. În opinia preşedintelui CCIB, tehnologia informației și comunicațiile, industria chimică, sectorul echipamentelor și automatizărilor industriale oferă oportunități reale de colaborare. În acest context, Iuliu Stocklosa a apreciat că organizarea la București a unei Zile a Oportunităților de Afaceri dedicate Tunisiei, în prima parte a acestui an, și intensificarea colaborării la nivel cameral, inclusiv prin semnarea unor noi memorandumuri de înțelegere, constituie pași concreți în direcţia dinamizării schimburilor bilaterale şi a dezvoltării cooperării economice.

ES Raja Jhinaoui Ben Ali a subliniat bunele relații dezvoltate cu CCIB și a punctat preocuparea constantă a Ambasadei pentru consolidarea cooperării economice româno-tunisiene, intensificarea colaborării la nivel universitar și științific, precum și pentru încurajarea celei la nivel cameral. În acest context, ambasadorul Tunisiei a apreciat că CCIB ar putea semna oficial actualizarea acordului de colaborare cu CCI Tunis (al cărui conținut a fost deja stabilit) în cadrul Forumului de afaceri româno-tunisian ce se intenționează a fi organizat anul acesta, probabil în luna mai, cu prilejul aniversării a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. În ceea ce privește domeniile de interes, în completarea celor punctate de președintele CCIB, ES Raja Jhinaoui Ben Ali a apreciat că există potențial în industria agroalimentară, industria ușoară și în turism și a subliniat faptul că țara sa poate deveni un adevărat hub pentru pătrunderea produselor și serviciilor românești pe continentul african.

În intervenția sa, președintele ARICE a asigurat-o pe ES Raja Jhinaoui Ben Ali de întreaga deschidere a Agenției pentru dezvoltarea cooperării cu mediul public și privat din Tunisia.

Informații de background

În ultimii doi ani, schimburile comerciale româno-tunisiene au înregistrat niveluri record, atât pe total, cât și pe componente (export și import). Astfel, în primele 11 luni ale anului 2022 (date disponibile), valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 492 milioane USD (+3% față de perioada similară a anului 2021), din care exportul a fost în valoare de 289 milioane USD (+4%), iar importul, de 203 milioane USD (+2%). În aceeași perioadă, Republica Tunisiană a fost a treia piață de desfacere a produselor românești în Africa, după Maroc și Algeria, și a doua țară de origine, după Maroc, pentru mărfurile intrate în România de pe continentul african.

Biroul de Presă al CCIB