Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să-i întâlnească pe liderii Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles

Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să-i întâlnească joi pe liderii Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles, după ce a discutat miercuri, la Londra, cu premierul Rishi Sunak, iar, mai târziu, la Paris, cu președintele Emmanuel Macron și cu cancelarul german, Olaf Scholz. Principalul său obiectiv în acest turneu-surpriză este de a obține avioane de luptă și armament adecvat pentru a alunga forțele ruse invadatoare, mai ales în perspectiva unei ofensive de primăvara a Moscovei. Deocamdată, a primit angajamentul premierului britanic că programul de pregătire a trupelor ucrainene va fi extins prin pregătirea piloților de avioane de luptă și a forțelor marinei militare. În ambele capitale, președintele Zelenski a fost primit cu deschidere și solidaritate, după cum transmite de la Paris corespondentul RRA Daniela Coman.
Reporter: Franța și Germania, motorul Uniunii Europene, l-au primit împreună, într-un gest de unitate, pe președintele Volodimir Zelenski, i-au arătat susținerea și au promis continuarea ajutorului pentru efortul poporului său în fața agresiunii ruse. În scurta conferință de presă susținută înaintea dineului târziu, președintele Emmanuel Macron l-a asigurat pe liderul de la Kiev că Franța va însoți Ucraina pe drumul său către victorie și pace.
Emmanuel Macron: Vrem să construim pacea împreună, o pace care să îi facă dreptate Ucrainei, poporului, curajului și drepturilor sale, o pace care să servească interesului nostru comun pentru o Europă unită și solidară, o pace care să permită construcția unui spațiu de siguranță și stabilitate pentru toți.
Reporter: Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, l-a asigurat și el pe Zelenski că aliații vor susține militar Ucraina atâta timp cât va fi necesar pentru a respinge invazia rusă.
Olaf Scholz: Europa a fost întotdeauna aproape de Ucraina, iar acum dăm încă un semnal puternic, prin faptul că președintele Zelenski participă la Consiliul European de la Bruxelles. Un semnal de solidaritate. Eu merg la Bruxelles cu un mesaj foarte clar: „Ucraina aparține familiei europene”
Reporter: În scurta intervenție de la Palatul Élysée, președintele ucrainean a fost foarte clar și le-a cerut occidentalilor arme grele și avioane de luptă.
Volodimir Zelenski: Franța și Germania au potențialul de a schimba soarta jocului. Cu cât Ucraina va avea mai repede arme cu rază lungă de acțiune, cu cât piloții ucraineni vor avea avioane moderne, cu cât arsenalul nostru de tancuri va fi mai puternic, cu atât mai repede agresiunea rusă va înceta, iar pacea va reveni în Europa. Europenii au nevoie de unitate.
Reporter: După strângerile de mâini și zâmbetele largi lansate înspre jurnaliști și fotografi, cei trei lideri au intrat în Palatul Élysée pentru un dineu de lucru. În meniul discuțiilor, fără îndoială, livrările de armament promise recent de Franța și Germania, plus noile cereri ale lui Zelenski în materie de echipamente militare./rpatulea/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 februarie)