Senatul a adoptat o OUG care pentru simplificarea avizării unor amenajări hidroenergetice

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Senatul a adoptat, ieri, ordonanța de urgență care vizează simplificarea avizării unor amenajări hidroenergetice în curs de execuţie, precum şi a altor proiecte de interes public major care utilizează energie regenerabilă. Guvernul susţine finalizarea cu bani europeni până în 2026 a 11 astfel de proiecte esenţiale în domeniul energiei, între care construcţia unor hidrocentrale aflate în arii protejate, în zonele Livezeni, Bumbeşti sau Iernut. Pe de altă parte, ordonanța de urgență se referă la decarbonizarea sectorului energetic, care prevede eliminarea treptată a capacităţii de producere a energiei electrice pe bază de cărbune până în anul 2032. Opoziţia a criticat modul de legiferare.
Claudiu Târziu, senator AUR: O astfel de prevedere absolut ticăloasă, într-un context extrem de dificil internaţional şi local, în care ar trebui să facem tot posibilul să ne asigurăm independenţa energetică, este amestecată cu prevederi bune, cum sunt cele referitoare la finalizarea a 11 obiective de investiţii în producţia de energie hidro.
Realizator: Reprezentanţii partidelor din arcul guvernamental au susţinut ordonanța de urgență şi au dat asigurări că finalizarea lucrărilor la hidrocentralele aflate în arii protejate va avea loc cu obţinerea avizelor de mediu, la fel şi proiectele de decarbonizare.
István-Loránt Antal, senator UDMR: Legat de obiecţiile privind ordonanța de urgență privind decarbonarea sistemului, un amendament extrem de important spune foarte clar că, fără avizul Transelectrica, nicio capacitate de producere a energiei electrice nu poate să fie scoasă din funcţiune.
Realizator: Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 februarie)