Cupa Davis, 123 de ani

Context

 La 9 februarie 1900 avea loc prima ediţie a competiţiei de tenis de câmp „Cupa Davis”.

Era, de fapt o dispută între Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. Ideea a aparținut unui de studenți de la Universitatea din Harvard, membri ai echipei de tenis, care au dorit să vadă un meci între SUA și Marea Britanie. Unul din jucători, Dwight Davis, a schițat formatul competiției: timp de trei zile, se disputau cinci meciuri: două de simplu în prima zi, unul de dublu, a doua zi, și încă două de simplu, in ultima zi. Davis a comandat un trofeu, pe care l-a plătit din buzunarul său și a stabilit ca primul eveniment de acest gen să aibă loc în Longwood Club, Brooklin, Massachusetts. La început, concursul a purtat numele ”Internațional Lawn Tennis Challenge”, iar ulterior a preluat numele lui Davis.

Echipa sa a învins atunci, David însuși câștigând un meci de simplu și unul la dublu. În 1901, evenimentul nu s-a ținut, iar în 1902 americanii i-au invins din nou pe britanici, după ce au fost conduși cu 2-0. În anii care au urmat,  echipe din Franța, Belgia, Austria, Australia și Noua Zeelandă au aderat la această competiție, devenită international. Dwight-Filley Davis n-a fost numai un tenisman cunoscut (jucător stângaci, remarcabil în jocul de dublu, campion al SUA în 1899-1901), ci şi preşedinte al Federaţiei Americane de Tenis (1923), diplomat de carieră, secretar de stat la Apărare (1925-1929), ulterior guvernator general al Filipinelor, şi ministru; a jucat tenis până în ultimul an al vieţii sale, în 1945. După moartea inițiatorului, în 1945, trofeul a fost redenumit, în memoria sa, “Cupa Davis”.

După câteva decenii de dominație a unor echipe ca SUA, Marea Britanie sau Australia, Franța ia trofeul, în 1927. Cei patru muschetari, cum au rămas ei cunoscuți în istoria tenisului  (Jean Borotra, Jaques Brugnon, Henri Cochet și Rene Lacoste), aduc Franței șase succese consecutive.

După această serie, controlul este preluat din nou de SUA, Marea Britanie sau Australia, care până în anii 1970 nu mai cedează niciun trofeu.

Printre numele de legendă înscrise pe soclul Cupei Davis se află Harry Hopman sau Roy Emerson, cei care au câștigat 16, respectiv 8 trofee, în calitate de jucător sau de căpitan-nejucător.

În 1969 Cupa Davis atinge recordul de 50 de națiuni înscrise la start. În 1972 italianul Nicola Pietrangeli, recordmanul all-time al prezențelor în Cupa Davis (urmat în acest clasament de Ilie Năstase), joacă pentru ultima oară un meci în competiție. În 1974 Africa de Sud devine cea de-a cincea națiune care câștigă Cupa Davis. O vor urma Suedia, Italia sau Cehoslovacia.

În 1981 este introdus actualul format de desfășurare, cu o Grupă Mondială compusă din 16 formații. La ediția din anul 1993, se atinge cota de 100 de țări participante.

Cupa Davis este o competiție tradițională, iar legende ale sportului alb, ca Rod Laver, Pete Sampras, Andre Agassi, Stefan Edberg, Ivan Lendl, Boris Becker, Jimmy Connors și alți au contribuit din plin la spectacol.

România participă începând din 1922, reușind să se califice de trei ori în finala competiției.

Statistici:

– SUA a câștigat trofeul de cele mai multe ori (32) și deține recordul de invincibilitate, cu 17 trofee consecutive, intre 1968 și 1973.

– În 2004, s-a înregistrat un nou record de participare: 137 de tări înscrise.

– Trofeul “Cupei Davis”, cunoscut și ca “Salatiera de argint”, cântărește aproximativ 10,5 kg și are o înălțime de aproximativ 1 metru. Trofeul sportiv este asigurat la Banca West din New York, valoarea lui afectivă fiind inestimabilă. Una dintre tradiţiii este aceea de a grava, după fiecare finală, numele jucătorilor din echipa învingătoare şi din cea învinsă.

Pe 19 iulie 1922, România juca primul meci în “Cupa Davis”, cu India. A pierdut cu 0-5 la Eastbourne. Echipa noastra va obține prima victorie in 1928, la București, cu Belgia (5-0) și prima în deplasare în 1959, la Cairo, cu Egipt (3-2).

Cele mai importante reușite pentru reprezentativa României sunt cele trei finale jucate

1969, Cleveland: SUA – România: 5-0

1971, Charlotte: SUA – România: 3-2

1972, București: România – SUA: 2-3.

În afară de România, doar Argentina și India au disputat mai mult de o finală, fără să câștige vreodată trofeul.

Ion Ţiriac şi Ilie Năstase se numără printre marii performeri ai Cupei Davis, cu peste o sută de partide susţinute. Cele mai multe victorii le are Ilie Năstase (109 victorii – 37 înfrângeri), care a jucat nu mai puţin de 18 ani în această competiţie. Împreună cu Ion Ţiriac, Ilie Năstase a făcut cea mai bună echipă la dublu din partea României (27 victorii – 7 înfrângeri).

Cea mai recentă confruntare în Cupa Davis a României a avut loc în Slovacia, în 2022, ţara noastră pierzând în cu 1 – 3. Canada a câștiga, în premieră, în 2022, Cupa Davis.

Cupa Davis acum

 

Campionul olimpic Alexander Zverev s-a pronunţat în favoarea revenirii la vechiul format al Cupei Davis, cu meciuri acasă şi în deplasare, după ce Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a răscumpărat drepturile pentru tradiţionala competiţie masculină pe echipe, începând din 2024, informează DPA.

Înaintea meciului de calificare dintre Germania şi Elveţia, care are loc în acest weekend, Zverev a afirmat că noul format s-a dovedit un eşec şi s-a pronunţat în favoarea revenirii la vechiul format al Cupei Davis.

„Aţi văzut că nu poţi cumpăra istorie cu bani”, a spus tenismanul german. „Sportul trăieşte din emoţii şi Cupa Davis a fost întotdeauna o competiţie în care trăieşti cele mai mari emoţii şi cea mai frumoasă atmosferă. S-a putut vedea că noul format nu funcţionează şi cred că este nevoie de jocuri acasă şi în deplasare”, a adăugat el.

Zverev a adăugat că este „un fan al meciurilor în cinci seturi”, aşa cum se disputau anterior în Cupa Davis şi ar vrea să se revină de anul viitor la acest sistem, păstrat în continuare la turneele de Mare Şlem.

Toţi colegii săi au fost de acord cu acest lucru, însă cel puţin în acest an formatul cu meciuri în cel mult trei seturi va fi menţinut în Cupa Davis. (Autor: Alexandru Balaci)

Referințe

Calendar Rador

https://www.daviscup.com/en/teams/team.aspx?id=ROU

www.frt.ro