De ce sunt ouăle atât de benefice pentru organism?

Ouăle sunt extrem de benefice pentru sănătate și ar trebui să le acordăm mai multă prioritate în dieta noastră. Aflați mai multe despre beneficiile acestora și includeți-le în meniul dumneavoastră.

Proprietăți benefice ale ouălor:
1. Ouăle întregi sunt extrem de hrănitoare. Ouăle conțin vitamine, minerale, proteine de înaltă calitate, grăsimi bune și diverși nutrienți. Un ou mare conține – vitamina B12: 9%, vitamina B2: 15%, vitamina A: 6%, vitamina B5: 7%, seleniu: 22%. Conțin calciu, fier, potasiu, zinc, mangan, vitamina E, acid folic și multe altele. Un ou mare conține 77 de calorii, cu 6 grame de proteine de calitate, 5 grame de grăsimi și puțini carbohidrați.
2. Ouăle îmbunătățesc colesterolul și NU cresc riscul de boli de inimă. Un ou mare conține 212 mg de colesterol, ceea ce este mult în comparație cu majoritatea altor alimente. Dar are un efect minim asupra nivelului de colesterol din sânge. Asta crește colesterolul HDL („bun”) și poate schimba colesterolul LDL („rău”).
3. Ouăle conțin proteine de înaltă calitate, cu un profil perfect de aminoacizi. Ouăle sunt printre cele mai bune surse de proteine din dietă. Valoarea lor biologică (o măsură a calității proteinei) este adesea evaluată comparând-o cu ouăle care primesc un scor perfect de 100.
4. Ouăle protejează ochii. Există doi antioxidanți în ouă care pot avea un efect puternic protector asupra ochilor – luteina și zeaxantina, ambii se găsesc în gălbenuș. Acești antioxidanți se acumulează în retină și protejează ochii de razele nocive ale soarelui. Acestea reduc semnificativ riscul degenerescenței maculare și a cataractei, care se numără printre principalele cauze ale deficienței vederii și orbirii la vârstnici. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru a consuma ouă în mod regulat și pentru a le face o parte indispensabilă din meniul dumneavoastră./pmirela/vdraguta

(www.actualno.com – 9 februarie)