Prioritățile noului executiv de la Chişinău

„Radiojurnal” – Realizator: Cristina Dumitrescu – După doar două ore de la demisia guvernului condus de Natalia Gavrilița, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a desemnat astăzi un premier, care să formeze un nou cabinet. Este vorba despre consilierul său pentru securitate națională, Dorin Recean, care a anunțat că printre prioritățile noului executiv se vor afla aderarea la UE, dezvoltarea economică a țării și asigurarea securității. Mihaela Dicusar de la RADIO CHIŞINĂU:
Reporter: Președinta Maia Sandu a declarat că amenințările la adresa Republicii Moldova și tentativele de destabilizare rămân ridicate, iar pentru a îndeplini aceste sarcini într-o perioadă de criză de durată s-a decis numirea unui nou guvern. Totodată, printre prioritățile noului executiv rămân în continuare consolidarea democrației, integrarea europeană și fortificarea statului de drept, a precizat Maia Sandu:
Maia Sandu: Pentru ca să putem ajuta oamenii și mai departe, noul guvern va trebui să-și concentreze eforturile pentru revigorarea și dezvoltare economică. Noul guvern va trebui să continue și să accelereze curățarea justiției.
Reporter: Între timp, noul prim-ministru desemnat a anunțat că începe imediat activitatea de formare a garniturii guvernamentale și de elaborare a programului de guvernământ. Potrivit premierului desemnat, dominanta programului de guvernare va fi integrarea europeană a Republicii Moldova. Dorin Recean este consilierul prezidențial al președintei Maia Sandu pe probleme de securitate. Anterior, acesta a ocupat funcția de ministru de interne în guvernele conduse de Vlad Filat și Iurie Leancă. Candidatura lui Dorin Recean a fost anunțată după consultările lansate de către Maia Sandu pe care opoziția socialist-comunistă le-a boicotat, pledând pentru alegeri parlamentare anticipate./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 februarie)