S-a încheiat reuniunea extraordinară a Consiliului European

Realizator: Cristina Dumitrescu – Reuniunea extraordinară a Consiliului European s-a încheiat, vineri dimineață, după o zi de discuții intense pe subiectele cele mai fierbinți ale acestei perioade. Liderii țărilor membre au avut un schimb de opinii cu președintele Ucrainei pe tema conflictului generat de agresiunea Rusiei și a sprijinului acordat de Uniunea Europeană, care și-a reafirmat angajamentele în acest sens. Problema migrației a fost, de asemenea, pe agenda reuniunii și s-au convenit măsuri menite să reducă fenomenul, între care finanțarea unor proiecte-pilot de consolidarea granițelor externe ale Uniunii. Un alt subiect discutat intens a fost evoluția economică și măsurile adecvate pentru a răspunde la provocările din ultima perioadă. Relatează de la Bruxelles trimisul RRA, Alina Stănuță.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis a susținut în fața liderilor din statele europene că, pentru a rămâne o putere economică globală, Uniunea Europeană trebuie să găsească instrumentele cele mai potrivite pentru a-și menține competitivitatea pe termen lung, într-o economie pregătită pentru viitor, iar flexibilitatea va reprezenta un concept-cheie în acest sens. De altfel, joi, înaintea reuniunii, Klaus Iohannis declara că este nevoie de proceduri simplificate pentru acordarea ajutoarelor de stat în mod țintit pentru sectoarele strategice, iar, în ceea ce privește implementarea PNRR, este nevoie de reguli flexibile.
Klaus Iohannis: Noi am aprobat fondurile europene înainte de criză, înainte de război. Am aprobat PNRR înainte de criza energetică, înainte de inflație. Deci, ne aflăm în cu totul alte condiții decât atunci când am aprobat aceste fonduri, și, după părerea mea, este nevoie de o flexibilizare ca să putem folosi acești bani acolo unde este nevoie. Și decizia, de asemenea, trebuie să fie mult mai rapidă.
Reporter: Totodată, în ceea ce privește politica comercială, președintele Klaus Iohannis a evidențiat că Statele Unite ale Americii rămân principalul partener al Uniunii Europene, împărtășind valori și interese strategice și a subliniat necesitatea identificării prin dialog a unor soluții constructive pentru îndeplinirea obiectivelor comune./rpatulea/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 februarie)