Papa și-a exprimat îngrijorarea după condamnarea la detenţie a unui episcop din Nicaragua

Papa Francisc a vorbit duminică despre îngrijorarea sa cu privire la întemniţarea episcopului nicaraguan Rolando Alvarez, care a fost condamnat la peste 26 de ani de închisoare în țara latino-americană.

Papa a vorbit despre soarta episcopului Alvarez, care este un critic vocal al președintelui nicaraguan Daniel Ortega, în cursul binecuvântării săptămânale pelerinilor și turiștilor din Piața Sf. Petru.

Preşedintele Ortega i-a acuzat pe liderii catolici că au încercat să-l înlăture de la putere după protestele din 2018 în cursul cărora au murit aproape 300 de oameni. De atunci, guvernul fostului rebel marxist din perioada Războiului Rece a expulzat călugărițe și misionari catolici.

Episcopul Alvarez a fost condamnat vineri pentru trădare, subminare a integrității naționale și răspândire de știri false, printre alte acuzații. Cu o zi înainte, el fusese inclus într-o aministere surprinzătoare a 200 de prizonieri politici de către guvernul dlui Ortega, dar nu s-a urcat alături de aceştia în avionul care i-a transportat în Statele Unite.

„Veștile din Nicaragua m-au întristat nu puţin și nu pot să nu-mi aduc aminte cu îngrijorare de episcopul de Matagalpa, Monseniorul Rolando Alvarez, pe care îl iubesc atât de mult și care a fost condamnat la 26 de ani de închisoare, precum și de oamenii care au a fost duşi în Statele Unite”, a spus Papa Francisc./opopescu/cpodea

REUTERS – 12 februarie