2023. február 16.

Nicolae Ciucă miniszterelnök ma Szeben és Fehér megyékbe látogat

A kormányfő először a Nagyszebeni Nemzetközi Repülőteret tekinti meg, amely felújítás és bővítés előtt áll. Ezt követően a miniszterelnök a Scandia gyárba megy, majd 10 órától a kormány több tagjával együtt részt vesz a Megyei Tanácsok Országos Szövetségének közgyűlésén. Délután Nicolae Ciucă az Fehér megyei Szászsebesre utazik, hogy jelen legyen egy elektromos autók alkatrészeit gyártó üzem építési munkálatainak megkezdésén. (Radio România Actualităţi)

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) hivatali és közigazgatási összeférhetetlenséggel, hivatali visszaéléssel és tisztségének egyes személyek előnyben részesítésére való felhasználásával vádolja Nicușor Dan bukaresti főpolgármestert

Az intézmény közlése szerint az ügyet az ügyészséghez, a prefektusi hivatalhoz és a Számvevőszékhez továbbították.
Amint arról Cătălina Crețu, a közszolgálati rádió tudósítója beszámolt, az ANI azt állítja, hogy a Nicușor Dan, mint „természetes személy” által kapott bírságot a városháza fizette ki. Ugyanakkor a fővárosi városháza jogi osztálya kifogást emelt a büntetés ellen és ebben a polgármestert, mind magánszemélyként, mind főpolgármesterként képviselte.
Ezenkívül Nicușor Dan egy hónapon keresztül, 2021-ben, a főpolgármesteri és a tavak, parkok és pihenőhelyek igazgatásának főigazgatói tisztségét egyszerre betöltve, kérte, hogy három millió lejjel emeljék meg az intézmény költségvetését, majd ezt követően, mint főpolgármester, jóváhagyta saját kérelmét.
Az ANI továbbá azt állítja, hogy a fővárosi prefektusi hivatalhoz fordult annak jogszerűségét tisztázandó, hogy Nicușor Dan főpolgármester négy vezetői tisztséget töltött be intézményekben vagy közszolgáltatási cégekben anélkül, hogy képviselői megbízatással rendelkezett volna. Ugyanezzel a kéréssal az ANI a Számvevőszéket is megkereste.
Nicușor Dan azt mondta, hogy bíróságon fogja megtámadni az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség jelentését. Úgy vélte, hogy a neki felrótt bűncselekmények a törvény téves értelmezésén alapulnak.
Nicușor Dan azt állította, hogy a városháza alá tartozó egyes intézmények igazgatójaként eltöltött ideje alatt tiszteletben tartotta a törvényt. A polgármester szerint az Állami Építésügyi Felügyelőségtől kapott szankciót a főpolgármester által képviselt jogi személyre szabták ki, nem pedig Nicușor Danra, mint természetes személyre.
A főpolgármester arra is kérte az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséget, hogy adjon hozzáférést a sajtónak a teljes közigazgatási iratcsomóhoz, amely alapján elkészítették a jelentésüket. (Radio România Actualităţi)

Az Országos Földfizikai Kutatási és Fejlesztési Intézet szerint a két nappal ezelőtti Gorj megyei 5,7-es erősségű földrengést, amely a legnagyobb volt ebben a szeizmikus övezetben, összesen 200 utórengés követte

A terület, ahol a rengés történt, enyhe és közepes szeizmikus aktivitásáról ismert, az 5-ös erősséget meghaladó földmozgások nagyon ritkák. A földrengést Olténiában, a Bánátban, Hunyadváron, Északkelet-Szerbiában és Északnyugat-Bulgáriában is érezték. Öt megye – Gorj, Dolj, Hunyad, Mehedinți és Vâlcea – 22 települése volt érintett. A 112-es segélyhívószámra is sokan telefonáltak, akik orvosi problémákról, pánikrohamokról vagy a levált építőelemek okozta sérülésekről számoltak be, és több embert kórházba szállítottak. Összesen több tucat épület, köztük közintézmények és autók rongálódtak meg. (Radio România Actualităţi)

Hivatalosan holnap válik Temesvár Európa idei Kulturális Fővárosává

Az elkövetkező hétvégén több mint 130 rendezvényre kerül sor. A városba mintegy negyven országból körülbelül száz magas rangú tisztviselőt várnak, valamint sok turistát. Dominic Fritz, a város polgármestere bejelentette, hogy a hétvégén ingyenes lesz a tömegközlekedés, de az erről szóló a hivatalos döntést ma hozza meg a városi tanács. Ezen kívül a villamosok, buszok és trolibuszok hajnali 1 óráig közlekednek majd minden vonalon, és növelik a járművek számát is. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin