ANI îl acuză pe primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan, de incompatibilitate, conflict de interese administrativ, abuz în serviciu şi folosirea funcţiei

Agenţia Naţională de Integritate îl acuză pe primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan, de incompatibilitate, conflict de interese administrativ, abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. Instituţia anunţă că a sesizat Parchetul, Prefectura şi Curtea de Conturi în cazul edilului capitalei. Detalii ne oferă Cătălina Creţu.

Reporter: Cătălina Creţu- ANI susţine că o amendă contravenţională pe care a primit-o „persoana fizică” Nicuşor Dan a fost achitată de Primăria Capitalei. În acelaşi timp, contestarea în instanţă a acesteia a fost făcută de Direcţia Juridică din cadrul Primăriei capitalei pentru primar, atât în calitate de persoană fizică, cât şi de primar general.

În plus, timp de o lună, în anul 2021, Nicuşor Dan, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a celei de director general al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement, a solicitat suplimentarea bugetului instituţiei cu 3 milioane de lei şi ulterior, a retransmis acestei administraţii, în calitate de primar general, bugetul solicitat.

Mai mult, ANI precizează că a sesizat Prefectura Capitalei cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general Nicuşor Dan a patru funcţii de conducere în cadrul unor instituţii sau servicii publice, fără a avea un mandat de reprezentare, dar şi Curtea de Conturi în cazul amenzii contravenţionale.

Realizator: Într-o primă reacţie, Nicuşor Dan spune că va ataca în instanţă raportul Agenţiei Naţionale de Integritate. El consideră că cele două fapte care i se impută reprezintă o interpretare eronată a legii.

Nicuşor Dan spune că în perioada în care a exercitat funcţia de director al unor instituţii din subordinea Primăriei, a respectat legea. Totodată, edilul precizează că sancţiunea primită de la Inspectoratul de stat în Construcţii a fost dispusă persoanei juridice reprezentată de primarul general, şi nu persoanei fizice Nicuşor Dan.

Primarul general mai solicită Agenţiei Naţionale de Integritate să ofere acces presei la întregul dosar administrativ, în baza căruia au întocmit Raportul./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 februarie