Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări că sprijinul pentru poporul ucrainean va fi menţinut pe toata perioada acestui an

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări că sprijinul financiar, umanitar şi militar pentru poporul ucrainean va fi menţinut în flux constant pe toata perioada acestui an şi a anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, ieri, la Strasbourg, în Parlamentul European.

Reporter: Daniela Coman – Acțiunea europeană în ultimul an a fost construită pe trei axe care vor fi urmate și în viitor: sprijinirea Ucrainei să poată rezista în fața invadatorului, subminarea mașinii de război a Rusiei și reconstrucția Ucrainei după încheierea conflictului, a precizat președinta Comisiei. Ea a informat Parlamentul European despre valoarea efortului Uniunii în sprijinul Ucrainei și a anunțat noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, precum și a Iranului, care îi furnizează anumite echipamente militare.

Ursula von der Leyen: De la începutul războiului, sprijinul economic, militar și umanitar al Uniunii Europene pentru Ucraina se ridică la 67 de miliarde de euro. Garantăm un flux constant de ajutoare financiare pe toată durata acestui an.

În paralel, după cele nouă pachete de sancțiuni în vigoare, îl propunem pe al zecelea, în valoare de 11 miliarde de euro, pentru a menține presiunea. El conține noi interdicții comerciale, controale la exportul de tehnologie către Rusia, restricții pe zeci de componente electronice utilizate în sistemele militare ruse pentru drone, rachete, elicoptere. Dar Rusia folosește și drone fabricate în Iran și, pentru prima dată, vrem să-i sancționăm și pe fabicanții iranieni. Este datoria noastră să o facem.

Cea mai mare parte a parlamentarilor europeni sunt de acord cu continuarea sprijinului pentru Ucraina până la înfrângerea lui Putin. Alții privilegiază întrunirea cât mai rapid a condițiilor pentru începerea negocierilor de pace./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 februarie