Iulian Fota despre problema canalului Bîstroe

Problema Canalului Bîstroe nu este relevantă pentru relațiile dintre România și Ucraina, nefiind definitorie pentru această fază de război, a spus astăzi secretarul de stat la Ministerul de Externe, Iulian Fota.

El a adăugat că există disponibilitate din partea ambelor părți pentru ca lucrurile să fie lămurite în acest sens.

Iulian Fota: Toată această, artificial umflată, dezbatere publică aruncă o imagine care nu corespunde cu realitatea. Nu considerați chestiunea /…/ ca o chestiune relevantă pentru relațiile bilaterale, că nu este. O să lămurim ce se întâmplă, o să discutăm, avem instrumente clare care ne ajută în acest sens și ceea ce e important: disponibilitate și la noi și, de altfel, se vede și în comunicatul de presă pe care Ministerul de Externe l-a dat.

Ambasada a venit în întâmpinare noastră cu acea propunere de discuție între experți, deci eu nu cred că asta este o chestiune definitorie pentru această fază. Războiul este cel mai important și facem tot ceea ce putem pentru ca, pe de o parte, Ucraina să aibă tot ce-i trebuie ca să-și apere țara, iar pe de altă parte să încercăm, acolo când se poate, cât se poate, să ne gândim un pic și la viitor și să vedem cum putem construi o nouă arhitectură /…/ europeană, ca măcar statele civilizate de aici din partea asta a Europei să se simtă în siguranță./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 februarie