stirilerazboiului.ro, un proiect București FM și Agenția de Presă RADOR este on

Site-ul stirilerazboiului.ro a fost prezentat publicului larg sâmbătă, 25 februarie, în cadrul evenimentului „Viața într-o valiză”, la Sala Radio. București FM și Agenția de Presă RADOR au lansat vineri, 24 februarie, la un an de la declanșarea războiului din Ucraina, cartea în format electronic și site-ul stirilerazboiului.ro.

 

Site-ul stirilerazboiului.ro, documentul pentru neuitare lansat de București FM și Agenția de presă Rador la un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, va fi făcut cunoscut sămbătă publicului larg, în cadrul concertului-eveniment „Viața într-o valiză”, organizat de Radio România Cultural și Orchestrele și Corurile Radio. Astfel, spectatorii care vor veni la Sala Radio vor primi în dar cartoline cu un cod QR, care, odată scanat, conduce la stirilerazboiului.ro.

Vineri, 24 februarie, site-ul s-a bucurat de o lansare onair, în emisiunea „De zece ori România” a București FM, realizator Răzvan Petre, unde coordonatoarele proiectului, Adelina Tocitu, redactor, Flavia Voinea, manager București FM, și Carmen Ionescu, manager Agenția de presă Rador, au dezvăluit detalii inedite despre acest proiect.
Site-ul a fost lansat la aceeași oră și pe paginile de Facebook ale București FM și Rador, unde cele trei coordonatoare editoriale, alături de jurnaliști Rador din prima linie, au prezentat povestea din spatele poveștii stirilerazboiului.ro

Informațiile complexe și profesioniste pe care le veți putea descoperi în acest site se referă la primele 30 de zile de conflict, reflectate în știrile transmise de Agenția de Presă RADOR, în perioada 21 februarie – 22 martie 2022. Am ales să urmărim actualitatea începând din data de 21 februarie, când au apărut primele temeri serioase referitoare la posibilitatea unei invazii. Veți putea regăsi aici știrile proprii Radio România, dar și informațiile obținute ca urmare a monitorizării zilnice a fluxurilor de știri străine. Știrile au fost grupate cronologic, din perspectivă politică, militară, economică, socială și de mediu și sunt prezentate în acest document fără modificări sau adăugiri care ar putea influența percepția.
De ce ne-am dorit ca acest site să existe? Pentru că am vrut ca la un an de la declanșarea acestui război să avem o imagine de ansamblu, să putem să observăm, să reflectăm și să înțelegem care a fost desfășurarea evenimentelor și impactul lor în viața noastră. Ce s-a schimbat? Cum ne-am schimbat noi? Suntem mândri că am putut onora astfel misiunea publică a Radio România. O componentă specială a documentului stirilerazboiului.ro o reprezintă mărturiile corespondenților de război Radio România – Mario Balint, Alex Buzică și Ilie Pintea -, trimiși în Ucraina, declarații emoționante despre viața dramatică pe care o au oamenii din Ucraina, o țară răvășită de război. În acest context internațional dificil, am considerat că indexarea metodologică a știrilor este un demers pe cât de necesar pentru prezent, pe atât de util pentru cei care vor căuta în viitor să descifreze realitățile acestor zile.

Vă invităm alături de noi în această călătorie pentru neuitare. Cercetători, istorici, profesori, studenți, doctoranzi și orice persoană care dorește să aibă o imagine clară a istoriei recente vor putea descoperi, ca într-un montagne russe, surpriza începutului, teama, disperarea, luptele, combatanții, femeile cu copii alungate de tancuri, propaganda, tehnica de luptă, zvonurile.