RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Dosarul Revoluției, trimis la Curtea de Apel. Ce înseamnă asta pentru Ion Iliescu?

 

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 24 februarie 2023 – Dosarul Revoluției din decembrie 1989 a fost trimis la Curtea de Apel București. Așa a decis vineri instanța supremă, hotărârea fiind definitivă. În acest dosar sunt judecați între alții Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.

Președintele asociației 21 decembrie 1989, Teodor Mărieș, explică la RFI ce înseamnă decizia instanței supreme în dosarul Revoluției: ”În urmă cu o lună, la termenul din dosarul așa-numit generic Revoluției, că de fapt este doar bucata de după 22 decembrie, până în 30 decembrie, instanța supremă a ridicat excepția calității, dacă este constituțional să judece Curtea Supremă sau Curtea de Apel acest dosar. De fapt, să vorbim în termeni simpli, este vorba de calitatea lui Ion Iliescu și a tuturor celor din echipă care au preluat, echipa Frontului Salvării Naționale, care au preluat, așa-zis preluat puterea, după 22 decembrie, dacă era președinte sau era un simplu cetățean, care-și arogase această funcție de președinte și sigur, ceilalți, vicepreședinți, prim-ministru și așa mai departe. Curtea Supremă a stabilit că nu sunt competenți ei și asta spune că de fapt Ion Iliescu și întreaga camarilă care a dat lovitură Revoluției, începând cu seara lui 22 decembrie, prin toate ordinele și subordonările pe care le-a făcut și mă refer aici la Miliție, Securitate, pe care le-a subordonat Consiliul Militar Superior, respectiv Armatei, toate ordinele pe care le-au dat au fost ilegale, pentru că ei nu aveau de fapt nici o calitate”.

Teodor Mărieș acuză întârzierile din dosarul Revoluției: ”Ce nu mi se pare în regulă este faptul că au avut nevoie de 30 de ani, ca să stabilească cine este competent să-i judece pe acești indivizi”.

Articol de Cosmin Ruscior